Ahoj všem, ráda bych se zeptala na vaše zkušenosti s laboratorním sklem. Nedávno jsem si kupovala pár kádinek a zkumavek do domácí "mini-laboratoře" pro mé hobby projekty a všimla jsem si, že je obrovský cenový rozptyl mezi různými značkami. Je velký rozdíl v kvalitě, třeba co se týče odolnosti vůči teplu nebo chemikáliím, nebo jde spíš o marketing a člověk s klidným srdcem může sáhnout po té levnější variantě? Nechci, aby mi to prasklo po prvním zahřátí.
Určitě je rozdíl v kvalitě znát, obzvlášť u skleněných potřeb, které se často používají v laboratorním prostředí a musí vydržet hodně. Kvalitní sklo je většinou vyrobeno z borosilikátového materiálu, který má mnohem vyšší tepelnou a chemickou odolnost než běžné sklo. Pro hobby projekty je sice možné sáhnout po levnější variantě, ale pokud plánuješ zahřívání nebo práci s agresivnějšími chemikáliemi, rozhodně se vyplatí investovat do ověřených značek. Já osobně nakupuji na https://biolabshop.cz/. Mají tam širokou nabídku laboratorního skla, včetně erlenmeyerových baněk a jiných nádob z borosilikátu, a vždycky si tam vyberu. Cena je sice vyšší, ale vydrží to mnohem déle.