Zdravím, nejlepší je začít tím, že změříte pH vody. Často když je nad 8, sinice se pěkně daří. Pokud je pH moc vysoké, zkuste ho mírně snížit. Pokud by to pořád dělalo problém doporučuju použít tenhle přípravek od Vodnáře https://www.vodnar.cz/c/prirodni-jezirko-s-rybami/na-rasysystem-025-kg. Pomáhá snížit růst zelené vody a sinic v jezírku. Po aplikaci se může usadit kal na dně, který je dobré odstranit buď pomocí filtrace nebo jezírkovým vysavačem. Takhle jsme to zvládli my a fungovalo to dobře.
Díky moc Mirku, a co je potřeba dělat dál, aby se to pak nezopakovalo? Nebo to stačí?
Já přidávám ještě Baenzy to jsou bakterie, který snímají bordel ve vodě, co řasám dává živiny. Když je těch živin míň, řasy nerostou.
A pokud to jde, trochu omezit přísun slunce – třeba částečným zastíněním. slope rider
Ahoj, já měl podobný problém a nejvíc mi pomohlo kombinovat několik věcí: zastínění jezírka, aby se omezilo množství slunečního světla pro sinice, pravidelné odstraňování organického odpadu (listí, tráva) a použití vhodného biologického filtru nebo přípravku s prospěšnými bakteriemi. Někdo také doporučuje malé dávky peroxidu vodíku přímo do vody, ale s tím opatrně a podle návodu. Hlavně je důležité pravidelné udržování a prevence, protože sinice se rády rychle vrací.
Ahoj, souhlasím s tím, co už bylo napsáno – kombinace více opatření funguje nejlépe. Já osobně přidávám ještě pár leknínů a plovoucích rostlin, které stíní vodu a snižují světlo pro sinice. K tomu pravidelně odstraňuji spadané listí a kontroluji kvalitu vody (pH a dusík). Pokud je potřeba, občas použiju biologický přípravek s prospěšnými bakteriemi opravdu pomáhá udržet rovnováhu. Důležité je to dělat pravidelně, protože sinice se rychle vrací, když voda zůstane živinami bohatá.