Aktuální články

Zbavte se horka v podkroví

Zbavte se horka v podkroví

Stavíte svépomocí? 5 věcí, aby se ze stavby nestala noční můra

Stavíte svépomocí? 5 věcí, aby se ze stavby nestala noční můra

Pálená střešní taška Tondach Stodo 12

Pálená střešní taška Tondach Stodo 12

Pokojíček pro dvě malé slečny ve scandinávském stylu

Pokojíček pro dvě malé slečny ve scandinávském stylu

Nejlepší společník pro parné letní dny? Určitě zahradní houpačka!

Nejlepší společník pro parné letní dny? Určitě zahradní houpačka!

Vedení účetnictví pro SVJ snadno a efektivně

Vedení účetnictví pro SVJ snadno a efektivně

5 nejnovějších trendů v oblasti městské zeleně

5 nejnovějších trendů v oblasti městské zeleně

Jak pečovat o trávník v období sucha?

Jak pečovat o trávník v období sucha?

Související články

Jak zařídit malou kuchyni a využít prostor na maximum?

Jak zařídit malou kuchyni a využít prostor na maximum?

Dokonalý domov se bez jídelního stolu neobejde

Dokonalý domov se bez jídelního stolu neobejde

Troufnete si dát do kuchyně kredenc nebo vitrínu?

Troufnete si dát do kuchyně kredenc nebo vitrínu?

6 pilířů dobře zařízené jídelny

6 pilířů dobře zařízené jídelny

Tipy floristů k prostřenému velikonočnímu stolu

Tipy floristů k prostřenému velikonočnímu stolu

Jak si správně vybavit jídelnu

Jak si správně vybavit jídelnu

Inspirace z Islandu: MINIMALISTICKÁ KUCHYNĚ

Inspirace z Islandu: MINIMALISTICKÁ KUCHYNĚ

Malá kuchyň nemusí znamenat malé kulinářské zážitky

Malá kuchyň nemusí znamenat malé kulinářské zážitky

Zrcadlo na stěně plně nahradí umělecké dílo

Zrcadlo na stěně plně nahradí umělecké dílo

K štědrovečerní večeři patří 7 chodů jako 7 dnů v týdnu

K štědrovečerní večeři patří 7 chodů jako 7 dnů v týdnu

Související

Jak prostřít stůl, u kterého vám bude chutnat?

Narozeniny, svatby, promoce, sváteční večeře i obědy mají jedno společné. Vždycky oslavujete jedinečnou událost u stolu plného jídla a pití. Protože člověk, jakožto rozmanitý tvor, jí nejen ústy, ale i očima, musí tabule k něčemu vypadat. Jak kombinovat barvy a vzory, aby vznikl dokonalý efekt, který probouzí v lidech chuť k jídlu?

Deb-Majinka : Dekorace na dřevěný stůl Deb-Majinka : Jídelní stůl - dekorace na oslavu

S úctou ke tradicím

Při výběru dekorace, barvy i nádobí bychom si vždy měli uvědomit, o jakou oslavu se jedná. Svatby, křtiny a smuteční hostiny oslavují život rozdílně. A každá z událostí tak vyžaduje zcela odlišný výběr jídla i prostírání. Nebojte se být kreativní, ale držte se tradic. Svatební tabule nemusí být jen bílá. Dokonce dnešní módní trendy přejí barevnosti. Důležité je zůstat vkusní, pak můžete barvy kombinovat. Držte se v tónech, které jsou pro danou příležitost typické.

Deb-Majinka : Dekorace na stůl ve zlatě Deb-Majinka : Svatební Jídelní stůl

Hrajte si s barvami

Když připravujete jakoukoli oslavu, většinou neprostíráte jen stůl, ale zdobíte celé prostředí. Barva ubrusu, prostírání, talířů i dekorace by se měla prolínat a ladit spolu. Pokud chcete ubrus přes celý stůl, vyberte ho v neutrální světlé barvě, jako je třeba bílá, smetanová, aby na stole vynikly další věci. Je dobré vybrat si jednu barvu a použít ji ve více tónech, které se navzájem prolínají v prostírání, květinové výzdobě, ale i na šatech oslavenců a hostů. Vyvarujte se přílišné barevnosti, která vyvolává pocit chaosu a nervozity. Tabule musí být klidná a harmonická, proto je dobré kombinovat maximálně tři odlišné barvy.

Deb-Majinka : Elegantní Dekorace na stůl Deb-Majinka : Elegantní dekorace na Jídelní stůl

Barvy a chuť k jídlu

Propojení dokonalé výzdoby s podávaným jídlem je teprve mistrovský počin. Lidé se bezhlavě vrhají do výzdoby a až pak vybírají jídlo. Což není úplně vhodný postup. Jak asi bude vypadat zeleně prostřená tabule, kde se podává brokolicový krém, losos na špenátovém lůžku a jako dezert cheescake s kiwi? Ano, té zelené bude příliš. Výběr jídla by měl jít ruku v ruce nejen s výzdobou, ale i s dekorem talířů. Dopředu si ujasněte, zda bude vzor a barva porcelánového servisu vévodit celé výzdobě a prostírání. Vždy totiž musí být na stole dominantní prvek. Skutečně chcete, aby to bylo nádobí? Nemělo by spíš v hostech vyvolat nenásilným způsobem pocit luxusu? Navíc čím lepší a zajímavější jídlo, tím spíš vyžaduje jednoduchý a bezbarvý talíř, který dovolí jídlu vyniknout.

Vnímaní barev v nás vyvolává různé pocity a existují barvy, které si s jídlem spojovat určitě nebudeme a nechceme. Křiklavé svítivé barvy udělají na oslavě možná radost dětem, ale už moc nepotěší oslavence ve zralém věku. Barvy, které podporují chuť k jídlu, jsou žlutá, červená i oranžová. Naopak působí odstíny modré i zelené. Obecně se dá říct, že byste měli držet výzdobu v teplých tónech, pokud oslava probíhá v uzavřené místnosti. V létě na zahradě si dopřejte chladivé tóny.

Kam dál:

 

Autor: InHaus.cz