Jak prostřít stůl, u kterého vám bude chutnat?
Narozeniny, svatby, promoce, sváteční večeře i obědy mají jedno společné. Vždycky oslavujete jedinečnou událost u stolu plného jídla a pití. Protože člověk, jakožto rozmanitý tvor, jí nejen ústy, ale i očima, musí tabule k něčemu vypadat. Jak kombinovat barvy a vzory, aby vznikl dokonalý efekt, který probouzí v lidech chuť k jídlu?
S úctou ke tradicím
Při výběru dekorace, barvy i nádobí bychom si vždy měli uvědomit, o jakou oslavu se jedná. Svatby, křtiny a smuteční hostiny oslavují život rozdílně. A každá z událostí tak vyžaduje zcela odlišný výběr jídla i prostírání. Nebojte se být kreativní, ale držte se tradic. Svatební tabule nemusí být jen bílá. Dokonce dnešní módní trendy přejí barevnosti. Důležité je zůstat vkusní, pak můžete barvy kombinovat. Držte se v tónech, které jsou pro danou příležitost typické.
Hrajte si s barvami
Když připravujete jakoukoli oslavu, většinou neprostíráte jen stůl, ale zdobíte celé prostředí. Barva ubrusu, prostírání, talířů i dekorace by se měla prolínat a ladit spolu. Pokud chcete ubrus přes celý stůl, vyberte ho v neutrální světlé barvě, jako je třeba bílá, smetanová, aby na stole vynikly další věci. Je dobré vybrat si jednu barvu a použít ji ve více tónech, které se navzájem prolínají v prostírání, květinové výzdobě, ale i na šatech oslavenců a hostů. Vyvarujte se přílišné barevnosti, která vyvolává pocit chaosu a nervozity. Tabule musí být klidná a harmonická, proto je dobré kombinovat maximálně tři odlišné barvy.
Barvy a chuť k jídlu
Propojení dokonalé výzdoby s podávaným jídlem je teprve mistrovský počin. Lidé se bezhlavě vrhají do výzdoby a až pak vybírají jídlo. Což není úplně vhodný postup. Jak asi bude vypadat zeleně prostřená tabule, kde se podává brokolicový krém, losos na špenátovém lůžku a jako dezert cheescake s kiwi? Ano, té zelené bude příliš. Výběr jídla by měl jít ruku v ruce nejen s výzdobou, ale i s dekorem talířů. Dopředu si ujasněte, zda bude vzor a barva porcelánového servisu vévodit celé výzdobě a prostírání. Vždy totiž musí být na stole dominantní prvek. Skutečně chcete, aby to bylo nádobí? Nemělo by spíš v hostech vyvolat nenásilným způsobem pocit luxusu? Navíc čím lepší a zajímavější jídlo, tím spíš vyžaduje jednoduchý a bezbarvý talíř, který dovolí jídlu vyniknout.
Vnímaní barev v nás vyvolává různé pocity a existují barvy, které si s jídlem spojovat určitě nebudeme a nechceme. Křiklavé svítivé barvy udělají na oslavě možná radost dětem, ale už moc nepotěší oslavence ve zralém věku. Barvy, které podporují chuť k jídlu, jsou žlutá, červená i oranžová. Naopak působí odstíny modré i zelené. Obecně se dá říct, že byste měli držet výzdobu v teplých tónech, pokud oslava probíhá v uzavřené místnosti. V létě na zahradě si dopřejte chladivé tóny.
Kam dál:
- Jídelny - fotogalerie pro inspiraci
- Kuchyně - foto pro inspiraci
- Jídelní ubrusy
- Běhouny na jídelní stůl
- Misky na jídelní stůl
- Servírovací tácy
- Jídelní příbory
- Jídelní talíře
- Skleničky
- Dekorace
Autor: InHaus.cz