Aktuální články

Jakou venkovní saunu si pořídil známý herec Martin Zounar?

Jakou venkovní saunu si pořídil známý herec Martin Zounar?

Architektura a design moderních dřevostaveb

Architektura a design moderních dřevostaveb

Jak zařídit chatu pro útulné bydlení: Inspirujte se

Jak zařídit chatu pro útulné bydlení: Inspirujte se

7 nejoblíbenějších vůní do difuzéru, které dokáží navodit relaxační atmosféru

7 nejoblíbenějších vůní do difuzéru, které dokáží navodit relaxační atmosféru

Zdravé sezení: Proč je důležitá správná židle

Zdravé sezení: Proč je důležitá správná židle

Vany, které vaší koupelně zajistí jedinečnost

Vany, které vaší koupelně zajistí jedinečnost

Jak na výběr tepelného čerpadla?

Jak na výběr tepelného čerpadla?

Sedací vak jako multifunkční prvek do dětského pokoje

Sedací vak jako multifunkční prvek do dětského pokoje

Související články

Co je potřeba vědět při výběru grilu?

Co je potřeba vědět při výběru grilu?

S elektrickou udírnou zvládnou výrobu domácích uzenin i začátečníci

S elektrickou udírnou zvládnou výrobu domácích uzenin i začátečníci

Užijte si grilování s příslušenstvím od firmy Outdoorchef

Užijte si grilování s příslušenstvím od firmy Outdoorchef

Začíná sezona grilování: Jaký gril si pořídit?

Začíná sezona grilování: Jaký gril si pořídit?

​Zdravější grilování díky RBS technologii + soutěž

​Zdravější grilování díky RBS technologii + soutěž

Podrobný rádce: Jak vybrat správný zahradní gril

Podrobný rádce: Jak vybrat správný zahradní gril

Související

Grilování na kameni – grily s lávovým kamenem

Grilování na kameni se v naší zemi těší stále větší a větší oblibě. Zároveň je tu ale také velká skupina milovníků grilování, kteří o způsobu přípravy letních dobrot na grilu s lávovým kamenem zatím neslyšeli. Přitom grilování na lávovém kameni patří mezi ty nejzdravější způsoby. Na kameni můžete grilovat vše, na co jste zvyklí u klasických grilů a ještě mnohem více.

Tento článek si proto klade za cíl čtenáře blíže seznámit s grilováním na kameni a grily s lávovým kamenem a také trochu navnadit na další grilovací sezónu, když už ta letošní je za námi. Gril s kamenem může být také skvělým tipem na vánoční dárek manželovi / tchánovi / dědovi, ale vlastně i celé rodině. 

Jak se griluje na kameni

Princip grilování na kameni spočívá v nahřátí grilovací kamenné desky, a to buď klasicky ohněm – jako palivo lze použít dřevo nebo dřevěné uhlí - nebo plynem. Případně lze kámen nahřát i v troubě nebo na sporáku či kamnech. Na rozpálený kámen pak kladete své oblíbené dobroty a grilujete z obou stran. Grilovací kámen můžete před grilováním potřít zlehka olejem, ale není to podmínkou. Skvělou vlastností grilovacích kamenů je také jejich snadné čištění a údržba.

 

Je lepší láva nebo stačí žula?

Grilovací kámen prochází velmi častou změnou teploty, která způsobuje v kameni pnutí, které může vést až k jeho prasknutí. Proto je třeba věnovat náležitou pozornost výběru vhodného typu kamene na grilování. V našich končinách lidé nejčastěji sáhnou po žule, která je dostupná u všech kameníků a také levná. Bohužel složení žuly není pro grilování ideální a lidem také žula často praská. Mnohem lépe odolávají změnám teplot lávové kameny. Ty, co jsou dostupné na našem trhu, pocházejí nejčastěji z oblastí vulkanické činnosti Italských sopek Etny nebo Vesuvu. Svým složením a původem jsou pro grilování mnohem vhodnější. Riziko prasknutí je u nich mnohem nižší, ačkoliv nikdy se vyloučit nedá. Kámen je prostě přírodní materiál, každý kus je originál, a proto se nikdy jeho chování na ohni nedá přesně odhadnout. Praskliny se tedy mohou objevit i u lávových kamenů, ale obvykle se kámen nerozpadne na dva kusy jako u žuly, takže vliv na funkci praskliny nemají.

Kvalitní české grily s lávovým kamenem

Grilovací kámen doporučujeme mít vsazený do kovového rámu s úchopy. Je to rozhodně praktičtější než manipulovat se samotným někdy i 20kg nebo více vážícím kamenem, obzvlášť je-li ještě navíc horký. Rám s kamenem si pak umístíte do své vlastní konstrukce nebo si můžete nechat vyrobit grilovací kámen na míru např. ve speciálním rámu do svého zahradního krbu.

Ještě luxusnější variantou je pořídit si rovnou celý gril s lávovým kamenem. Např. na e-shopu www.grilmen.cz najdete nabídku grilů s lávovým kamenem české výroby, a to v provedení z černé oceli ošetřené žáruvzdornou barvou nebo z nerezu. Grily Grilmen navíc poskytují až 4 způsoby grilování. Základem je kvalitní lávový kámen z Itálie, do grilu vsazený právě v samostatném rámu, v němž ho můžete pohodlně z grilu vyjmout a nahradit klasickou grilovací mřížkou (roštem). Nebo se můžete rozhodnout pro grilování špízů na nerezových špízových jehlách. Samostatným rozšířením je ještě otáčecí gril na kuře s motorkem. Svůj gril si můžete též dovybavit kryty topeniště, které chrání topeniště grilu před větrem a uvnitř grilu se tak uchová větší žár. Všechny tyto čtyři funkce poskytuje gril Grilmen 4v1. Kdo nevyužije gril na kuře, může sáhnout po cenově dostupnější variantě Grilmen 3v1 (lávový kámen, grilovací mřížka, špízové jehly) a postupně si třeba další rozšíření pořizovat. Výhodou grilů Grilmen je i jejich skladnost – lze je celé snadno rozložit a zase složit, a to bez použití nářadí. Ve složeném stavu Grilmen nezabere příliš místa, a tak se vám krásně vejde do auta a můžete si jej vzít třeba na chalupu nebo dovolenou.

Co vše lze na kameni grilovat?

Prakticky všechno co vás napadne! Nebojte se experimentovat. Pro masožrouty jsou samozřejmostí steaky, které si při přípravě na horkém kameni uchovají uvnitř šťavnatost a nebývají vysušené. Stejně tak i ryby. Skvělé na kameni jsou burgery. Pro vegetariány a vegany je skvělou vlastností grilovací desky to, že i na drobnější kousky nakrájená zelenina nepropadává nikam do ohně a snadno se obrací. Při výběru pochutin, které hodíte na gril, vás tedy nic neomezuje. 

Na závěr náš tip: zkuste si na kameni někdy udělat k snídani volská oka, k tomu si ogrilujte do křupava slaninku, opečte rozpůlené housky či své oblíbené pečivo, na které po otočení nakladete orestovanou slaninu a necháte roztavit plátek sýra. Pak přidejte připravené volské oko, které můžete zkusit na grilu i otočit, aby se lépe propeklo a zaklopte druhou půlkou bulky potřenou hořčicí. Na doplnění si k volským okům ogrilujte rozpůlená rajčata. Vše zkompletujte a vychutnejte si skvělou anglickou snídani z grilovacího kamene.

Autor: InHaus.cz