S elektrickou udírnou zvládnou výrobu domácích uzenin i začátečníci
České domácnosti mají v posledních několika letech stále větší zájem o domácí elektrické udírny, a to především pro jejich snadné ovládání, se kterým si poradí i začátečníci.
Samotné udírny svým vzhledem připomínají plechovou skříň, některé mají i atraktivní čelní prosklení. Mohou být jednopláštové nebo dvouplášťové, ty navíc zateplené izolací Isover o tloušťce 25 mm. V porovnání s někdejšími udírnami se ty elektrické pyšní tím, že se v nich mnohem lépe a jednodušeji udržuje stabilní teplota i po dobu desítek hodin. Součástí udírny je miska na udící piliny a topná spirála. Ta vyhřívá udírnu, podpaluje udící piliny v misce a produkuje tak kouř pro uzení. Je řízena pomocí integrovaného termostatu, který udržuje zvolenou teplotu. Piliny je nutné udržovat vlhké k dosažení správné vlhkosti v udírně a pro řízení rychlosti hoření.
Provoz udírny je ekonomicky výhodný, spotřeba elektřiny je v řádu korun a nízká je i spotřeba pilin. Pokud se přeci jen rozhodnete, že chcete udit dřevem, můžete vyjmout topnou spirálu a misku na piliny a topit v ohništi i dřevem.
V elektrických udírnách lze vyudit široký sortiment potravin od masa, přes klobásy, sýry, ryby, uzené plátky masa (tzv. uzené Jerky) až po výborné ořechy.
Z čeho jsou elektrické udírny vyrobeny?
Ideálním materiálem je nerez, snadno se udržuje, má dlouhou životnost a splňuje i hygienické požadavky. Na rozdíl od klasických dochází u elektrických udíren k dosažení ideální teploty velmi rychle, většinou je udírna připravena na uzení po 10 minutách od zapnutí. Kromě nerezových udíren jsou na trhu jsou i ekonomičtější varianty z pozinkovaného plechu.
Autor: InHaus.cz