Vyplatí se starý kachlový sporák opravit nebo je lepší postavit nový?
S takovou otázkou za námi přišli zákazníci z nedaleké vesničky. Léta používaný sporák volal po novém kabátu, a tak nastal čas zajít za specialistou.
Původním záměrem bylo nechat si opravit již velmi starý kachlový sporák, který byl ve špatném stavu. Majitelé chtěli pouze občas sporák využít pro zaváření. Když jsme se byli na sporák podívat, zjistili jsme opravdu žalostný stav. Mnoho kachlů bylo rozpraskaných, kompletní kování bylo třeba vyměnit a bohužel se na sporáku podepsala i snaha o neodbornou opravu. Původní stav je i vidět na našich fotografiích níže.
Ve většině takových případů bohužel platí i takové pravidlo, že opravit sporák je finančně stejně náročné, jak postavit sporák úplně nový a plně funkční. I z tohoto důvodu se tedy majitelé rozhodli pro stavbu sporáku nového. Chtěli ale co nejvíce zachovat původní vzhled a zvýšit využitelnost sporáku.
Podařilo se nám najít i repliku původních kachlů, jen byla nakonec zvolena o trochu světlejší hnědá transparentní glazura. Kování u trouby, přikládací štít a rám plotny, vyrobil místní výrobce v nerezovém provedení v kombinaci s černým nástřikem a masivní kvalitní plotnou. Přibylo pár kachlů na nástěnce a hlavně římsové kachle na kobce. Zděný sokl dodal sporáku robustnější dojem.
Kachlový sporák - "kuchyňská kamna" jsou tedy plně funkční a majitelé ho nakonec nepoužívají pouze pro zavařování, ale plně nahradil původní elektrický sporák, který stojí hned vedle.
Původní starý kachlový sporák