Vyberte si nůž, na který se můžete spolehnout
Základem kuchyně není ta nejmodernější pracovní deska nebo myčka nádobí, ale především kvalitní vybavení, s nímž bude vaření snadné a bezpečné. Pořádný nůž vám při kulinářské tvorbě ušetří mnoho času a pomůže vám bez stresu dosáhnout skvělých výsledků. Ne nadarmo se říká, že ostrý nůž je méně nebezpečný než ten tupý!
Preciznost, bezpečnost a spolehlivost
Sledujete bez dechu precizní práci s nožem, kterou předvádějí šéfkuchaři v luxusních restauracích a televizních pořadech? Jistě, polovinu efektu tvoří jejich um, získaný dlouholetou praxí, ale ta druhá spočívá v používání toho správného nože. Potřebné preciznosti dosáhnete pouze tehdy, máte-li k dispozici kvalitní, ostrý a dobře vyvážený nůž z vhodného materiálu, pokud možno navíc určený ke krájení právě těch surovin, které se chystáte připravovat. Dnešní trh nabízí obrovské množství kuchyňských nožů i celých sad, jejich kvalita bývá ovšem často nevalná, zvláště nakupujete-li v supermarketech. Nůž je nástroj, na který by mělo být stoprocentní spolehnutí, a tomu sériová výroba z levných materiálů jednoduše neodpovídá – a to ani tehdy, pokud vás ke koupi lákají superlativy v reklamních sloganech.
Nechte se inspirovat odborníky
Pokud si chcete do kuchyně pořídit opravdu spolehlivého pomocníka, následujte příkladu profesionálních kuchařů, kteří sázejí na kvalitu precizní japonské výroby. Stejně tak jako stoupá popularita asijské kuchyně, začíná západní společnost pomalu objevovat výjimečnost japonských čepelí, jimž dominují nože Tojiro. Každý z nich je designovým skvostem a představuje spojení dávné asijské tradice a těch nejmodernějších technologií. V kuchyni se stane naprosto spolehlivým prodloužením vaší vlastní ruky.
Vneste do kuchyně japonské hodnoty
Společnost Tojiro vyrábí celou řadu speciálních nožů a každý z nich má v kuchyni svou jedinečnou roli. Bez některých se v kuchyni neobejdete, jiné jsou již spíše příjemným bonusem pro ty, kteří se vaření chtějí věnovat na profesionální úrovni. Základ tvoří univerzální kuchyňský nůž nebo oblíbený Santoku nůž, s nímž zastanete běznou práci v kuchyni. Sadu pak obohatí například plátkovací nůž, s nímž nakrájíte maso či ovoce na tenko, špikovací nůž pro přípravu masa, nůž na sýry, na pečivo, na ovoce a zeleninu, nůž na sushi a asijskou kuchyni, porcovací nůž, vykosťovací nůž či okrajovací nůž. Mezi doplňkové výrobky pro opravdové fajnšmekry naleznete dokonce i nože upravené pro krájení zamražených potravin. Vy si samozřejmě nemusíte pořizovat hned několik typů – spolehlivou práci v kuchyni zastane i jeden kvalitní nůž. Jednoznačným doporučením je nůž Santoku, který obdržel mnohá ocenění (například cenu Good Design od Ministerstva zahraničního obchodu) a spojuje v sobě přednosti východních a západních modelů.
Jak by měl vypadat kvalitní nůž?
Hlavním kritériem pro výběr toho správného nože je jeho ostrost. O druhé místo se přetahují tvrdost a vysoká odolnost proti opotřebení. Dále musí být takový nůž perfektně vyvážený a dobře sednout do ruky, což je základem snadné ovladatelnosti a bezpečí při práci. Promyšlený design je pak už jen třešničkou na dortu. Japonské nože Tojiro splňují do puntíku všechny tyto požadavky. Jejich oficiálním distributorem v České republice je společnost TOJIRO CZ s. r. o., u níž můžete tyto výrobky koupit beze strachu, že by se mohlo jednat o padělek, a s odpovídající zárukou. Koupě profesionální sady nožů představuje v rozpočtu větší výdaj, zaručí vám však, že nebudete muset příští rok shánět náhradu. Při správném zacházení vám bude sloužit třeba celý život. Vyberete-li designově zajímavý kus, může se sada kvalitních nožů stát skvělým dárkem k nadcházejícím Vánocům.
Autor: InHaus.cz