POPIS
Keramický set na čokoládové fondue od výrobce Emile Henry obsahuje keramický hrnec na fondue, 6 servírovacích vidliček a 1 hořák na denaturovaný líh nebo tuhá paliv. Nádoba na fondue je vyrobena ze speciální burgundské keramiky, která je odolná proti nárazům, poškrábání a teplotním šokům. Odolá teplotám od - 20 °C do 270 °C a můžete ji dát z mrazáku přímo do trouby, aniž by popraskala. Kotlík je vyroben ručně podle generacemi ověřených postupů a má krásný francouzský design v granátové barvě. Barvy jsou přírodní a jedná se o precizní ruční práci.
Kotlík je vhodný na klasický sporák (elektrika, plyn, sklokeramika, indukce - pouze s adaptačním diskem), do trouby, do lednice, mrazáku, mikrovlnné trouby i do myčky na nádobí. Nádoba na fondue je opatřena silnou vrstvou glazury, která je odolná proti poškrábání. Součástí balení je 6 vidliček z nerezové oceli, které umožňují napichování jednotlivých soust a jejich namáčení v rozpuštěném sýru případně v rozpuštěné čokoládě. Tento set je vhodný až pro 6 osob.
Set na sýrové fondue je ideální na večírky a rodinné oslavy. Set můžete použít jak na sýr, do kterého budete namáčet kousky pečiva nebo třeba masa nebo na čokoládu, ve které je skvělé čerstvé ovoce jako jahody, banány, hroznové víno atd. Sýr nebo čokoládu můžete rozpustit na sporáku nebo v troubě a pak pomocí hořáku na stole pomocí hořáku udržovat optimální teplotu a konzistenci.
TIP: Pro přípravu čokoládového fondue doporučujeme použít kvalitní .
SPECIFIKACEBalení obsahuje:
1 x nádoba na fondue
1 x hořák
6 x vidlička
Průměr: 24 cm
Objem: 2,5 l
Materiál: keramika
Barva: granátová
Záruka: 10 let na výrobní vady
VÝHODY A NEVÝHODY
Nádoba na fondue je vyrobena ze speciální burgundské keramiky, která je odolná proti poškrábání, nárazům a teplotním šokům.
Kotlík skvěle vede a udržuje teplo.
Nádoba je opatřena vrstvou glazury, která je odolná proti poškrábání.
Kotlík je vhodný na klasické sporáky, do trouby, mikrovlnky, lednice, mrazáku i do myčky na nádobí.
Součástí balení je fondue hrnec, 6 servírovacích vidliček, hořák.
Až pro 6 osob.
Používání na indukční desce je možné pouze s adaptačním diskem.
PRAKTICKÉ RADYVhodné na sporák: plynový, elektrický, sklokeramickou desku i indukci. Na indukci však pouze s adaptačním diskem!
Vhodné do myčky: Ano
Vhodné do lednice: Ano
Vhodné do mrazáku: Ano do - 20 °C
Vhodné do mikrovlnné trouby: Ano
Vhodné do trouby: Ano do 270 °C
CO JE FONDUE?Slovo fondue pochází z francouzštiny a znamená tavená. Toto slovo se vyslovuje [fondü]. Původně bylo sýrové fondue - sýr roztavený nad ohněm a vzniklo v Savojsku ve francouzské části Švýcarska, kde je nyní fondue národním pokrmem. Do rozpuštěného sýra se namáčí maso nebo kousky pečiva. Dnes existuje i čokoládové fondue - do rozpuštěné čokolády se namáčí kousky čerstvého ovoce jako jsou například jahody, hrozny, banány apod.
Čokoláda se rozpustí ve vodní lázni, sýr v kastrůlku na sporáku. Doporučujeme používat na čokoládové fondue kvalitní čokoládu určenou k přípravě čokoládové fontány. Můžete použít hořkou s vysokým obsahem kakaa, jemnou mléčnou nebo lahodnou bílou čokoládu, záleží na vašich preferencích. Sýr rovněž používejte kvalitní s výraznější chutí jako například gruyère, ementál, raclette atd. Můžete použít i několik druhů sýrů, přidat koření nebo třeba česnek.
Pod nádobou na fondue je svíčka nebo kahan, který zahřívá rozpuštěnou čokoládu nebo sýr, udržuje optimální teplotu a konzistenci. Hosté si pak namáčejí ingredience podle typu fondue pomocí servírovacích vidliček. Jedná se o ideální občerstvení na rodinných oslavách, párty, formálních i neformálních večírcích. Fondue sblíží a zabaví. Navíc své hosty příjemně překvapíte něčím novým a netradičním. Můžete zkoušet nové kombinace a poznávat nové chutě.
RECEPT NA ČOKOLÁDOVÉ FONDUE500 - 600 g (doporučujeme vysokoprocentní, ale kdo má rád může použít mléčnou či bílou čokoládu), 1 - 1,2 kg čerstvého ovoce (jahody, banány, hrozny atd.), 100 g para ořechů - volitelné
Postup:
1. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a přelijte ji do misky na fondue.
2. Ovoce očistěte a pokrájejte, ořechy nasekejte. Všechno nasypte do misky a spolu s čokoládou přineste na stůl.
3. Každý z hostů si s pomocí napichovátek na fondue namáčí ovoce v čokoládě a obaluje v nasekaných ořechách.
Zdroj receptu:
500 g švýcarského sýra, např. gruyère (hrubě nastrouhaného, naloupaného na tenké plátky nebo drobně nakrájeného), 500 g sýra typu ementál (nastrouhaného), 3 lžíce hladké mouky, 1 lžička strouhaného muškátového oříšku, ½ lžičky mletého bílého pepře, asi 300 ml suchého bílého vína, 3 velké stroužky česneku, jemně nasekané, 1 bageta nebo žitný chleba (nakrájený na kostičky), okurčičky, nakládaná zelenina k přikusování a bílé víno k zapíjení
Postup:
1. V míse promíchejte oba sýry, mouku a koření. V silnostěnném těžkém kastrůlku uveďte na mírném plameni k varu většinu vína s česnekem. Po hrstech zašlehávejte sýr a nechte ho na mírném plameni za stálého míchání rozpustit. Po každé várce prošlehejte dohladka. Je-li třeba, přidávejte po lžících zbylé víno. Přesuňte do nádoby na fondue a udržujte teplé.
2. Nádobu s fondue postavte na stůl nad zapálený hořáček a nechte každého hosta, aby si napichoval na dlouhou vidličku kousky chleba a namáčel je v horkém fondue.
Zdroj receptu: www.apetitonline.cz