6 pilířů dobře zařízené jídelny
Jídelna je místem, kde se schází celá rodina, pořádají se oslavy a společně se stoluje. Jak ji zařídit, aby tady všem bylo dobře? Podívejme se rovnou na konkrétní tipy.
foto: FilipBrazdil
1. Velikost a tvar stolu
Obvykle je to tak, že lidé vybírají velikost stolu podle velikosti místnosti. Postup by ale měl být jiný. Správně by měl člověk vybírat spíš dle toho, kolik hostů bude ke stolu usedat. Například pro šest lidí by měl mít jídelní stůl minimálně 1,5 × 0,9 m. Co se týče tvaru, buďte konzervativní a sáhněte po čtverci či obdélníku. Kulatý stůl musí být větší, abyste se u něj pohodlně najedli, takže je vhodný do větších prostor.
2. Umístění stolu
Pokud nemáte samostatnou jídelnu, umístěte stůl někam do rohu, aby nevadil při procházení. Mezi stolem a zdmi nebo otevřenými průchody ponechte dostatečný prostor. Ideálně se dostatečným prostorem rozumí aspoň metr.
3. Židle
Jídelní židle volte podle svých požadavků. Někdo má rád klasické, další se usadí spíš do křesílka. Větší zájem bývá zpravidla o jednoduché židle bez opěradel, typicky s polstrováním. Ty jsou rozumným kompromisem mezi pohodlím a reprezentativním nábytkem, který patří do jídelny.
4. Koberec
Dát, či nedát si pod jídelní stůl koberec? Toť otázka. Ať už si koupíte jakékoliv židle, časem nechají v koberci vyryté rýhy od noh. Na druhou stranu koberec může zabránit poškrábání podlahy. Vybírejte tedy dle svých preferencí. Každopádně je dobré mít u jídla teplo od noh, takže jestli máte studenou podlahu, koberec zvažte.
5. Vitríny a kredence
Do jídelního prostoru se skvěle hodí vitríny s nádobím či kredence. Nádobí budete mít po ruce, a když zvolíte ozdobný kus nábytku, získáte i dekoraci. Čím jiným ozdobit jídelnu než hezky vyskládanou sadou nádobí?
6. Pořádné osvětlení
Nad stůl se perfektně hodí závěsná světla a lustry. Vždy by měly být aspoň 80 cm nad stolem, jinak je ale volba jenom na vás. Do jídelen se doporučují spíš bílá jasná světla než žluté bludičky. Do talíře si máte pořádně vidět, ne u něj usínat.
Autor: InHaus.cz