Aktuální články

Jakou venkovní saunu si pořídil známý herec Martin Zounar?

Jakou venkovní saunu si pořídil známý herec Martin Zounar?

Architektura a design moderních dřevostaveb

Architektura a design moderních dřevostaveb

Jak zařídit chatu pro útulné bydlení: Inspirujte se

Jak zařídit chatu pro útulné bydlení: Inspirujte se

7 nejoblíbenějších vůní do difuzéru, které dokáží navodit relaxační atmosféru

7 nejoblíbenějších vůní do difuzéru, které dokáží navodit relaxační atmosféru

Zdravé sezení: Proč je důležitá správná židle

Zdravé sezení: Proč je důležitá správná židle

Vany, které vaší koupelně zajistí jedinečnost

Vany, které vaší koupelně zajistí jedinečnost

Jak na výběr tepelného čerpadla?

Jak na výběr tepelného čerpadla?

Sedací vak jako multifunkční prvek do dětského pokoje

Sedací vak jako multifunkční prvek do dětského pokoje

Související články

Související

5 tipů, jak vyčistit rychlovarnou konvici, aby vypadala jako nová

Usadil se ve vaší rychlovarné konvici vodní kámen? Není to nic neobvyklého. Právě proto existuje hned několik způsobů, jak ho rychle a efektivně odstranit.

Proč odstraňovat vodní kámen z konvice?

Sencor SWK 1590SS rychlovarná konvice, nerezPokud máte doma tvrdou vodu, problém s usazováním vodního kamene jistě dobře znáte. Vodní kámen se však dříve či později objeví v každé konvici.

V zásadě jde o usazeniny vápníku, které se v pitné vodě nacházejí. Čím více vodního kamene v konvici máte, tím déle trvá, než se voda ohřeje. Zbytečně tak utrácíte nejen svůj čas, ale i elektrickou energii. Existuje také riziko, že rychlovarná konvice se přehřeje a poškodí se. Příjemné také není, pokud se vám kousky vodního kamene dostanou do nápoje.
 

Proto jsme pro vás vybrali 5 osvědčených tipů, které na vodní kámen v konvici určitě zaberou. Můžete si vybrat, zda dáte přednost přírodním prostředkem nebo sáhnete po speciálních chemických přípravcích z drogerie.

 

• Ocet

K odstranění usazeného vápníku vám výborně poslouží pomocník, kterého máte určitě v kuchyni - ocet. Je to v podstatě 8-procentní kyselina octová, která tedy s vodním kamenem dokáže pořádně zatočit. Při čištění konvice použijte ocet a vodu v poměru 1: 1. Směs zahřejte, ale nevařte. Tekutinu nechte v konvici působit přibližně 2-3 hodiny, a poté ji několikrát opláchněte čistou vodou. 

Pokud se všechen vodní kámen nerozpustí, postup opakujte. Co vám může trochu vadit, je octový zápach ve vaší kuchyni. V tom případě vám stejně dobře poslouží i jiné přírodní prostředky.

 

• Kyselina citronová

Dalším osvědčeným přírodním prostředkem na odstraňování vodního kamene je kyselina citrónová. Ve srovnání s octem má tu výhodu, že nezapáchá. Rozpusťte 2-3 polévkové lžíce kyseliny citrónové v troše vody. Tuto směs vlijte do vaší konvice a nechte ji působit přibližně půl hodiny až hodinu. Potom přidejte sklenici vody, konvici zapněte a vodu nechte sevřít. Po vychladnutí vodu vylijte a konvici několikrát opláchněte čistou vodou, případně v ní nechte čistou vodu ještě jednou přejít varem. Pokud se vám kámen nepodařilo odstranit napoprvé, postup zopakujte.

 

Náš tip: Pokud už vaše stará konvice už dosloužila, kupte novou. Pokud rádi vyhledáváte výhodné nákupy, nezapomeňte navštívit kupónový web Vašekupóny.cz, kde najdete mega slevy, slevové kupóny a slevové kódy do vašich oblíbených prodejen. 
 

 

• Citronová šťáva

Citronova šťávaNamísto kyseliny citrónové můžete použít i šťávu z citronu. V tomto případě použijte sklenici vody a tři lžíce citronové šťávy. Tekutinu nechte v konvici působit asi 30 minut. Potom přidejte sklenici vody a nechte ji sevřít. Po vychladnutí tekutinu vylijte a konvici opláchněte čistou vodou.

 

 

• Soda bikarbóna

Do konvice vlijte vodu s jednou lžičkou sody. Tekutinu zahřejte - opět ji nemusíte převařovat - a nechte působit v konvici klidně i celou noc. Následně konvici důkladně opláchněte čistou vodou.

Jestliže více důvěřujete průmyslovým přípravkem, stačí skočit do nejbližší drogerie, kde si z množství přípravků na odstraňování vodního kamene určitě vyberete. Při čištění rychlovarné konvice postupujte podle návodu, který je na přípravku uveden. Po použití jakéhokoliv chemického prostředku nezapomeňte konvici důkladně umýt.

 

Jak vodnímu kameni předcházet?

I když máte doma tvrdou vodu, usazování vodního kamene přece jen můžete v částečné míře předejít. Stačí, pokud dodržíte několik základních zásad:
 

• V konvici zahřívejte vždy jen tolik vody, kolik potřebujete.

• Nenechávejte přebytečnou vodu v konvici, ale vylijte ji z ní.

• Nedolévejte vodu do již ohřáté vody, vodní kámen se tehdy usazuje ještě rychleji.

Autor: InHaus.cz