Aktuální články

Proč šperkovnice pořád patří k originálním a nezbytným bytovým doplňkům?

Proč šperkovnice pořád patří k originálním a nezbytným bytovým doplňkům?

Probuďte svůj obývací pokoj

Probuďte svůj obývací pokoj

Trochu jiné světlo aneb Designové osvětlení, které vás nepřestane bavit

Trochu jiné světlo aneb Designové osvětlení, které vás nepřestane bavit

Staňte se mistry v zavařování aneb objevte dlouhou trvanlivost a nekonečné chutě skryté ve sklenicích

Staňte se mistry v zavařování aneb objevte dlouhou trvanlivost a nekonečné chutě skryté…

Pracovní morálku vylepší uklizená kancelář 

Pracovní morálku vylepší uklizená kancelář 

Aby se vám v křeslech dobře lenošilo

Aby se vám v křeslech dobře lenošilo

Houpejte se pro své zdraví a klid na duši

Houpejte se pro své zdraví a klid na duši

Jaký zahradní nábytek slibuje dlouhou životnost a jaký vtiskne zahradě punc ojedinělosti?

Jaký zahradní nábytek slibuje dlouhou životnost a jaký vtiskne zahradě punc ojedinělosti?

Související články

Související

Staňte se mistry v zavařování aneb objevte dlouhou trvanlivost a nekonečné chutě skryté ve sklenicích

S podzimem přichází čas sklízet vypěstovanou úrodu. Hojnou sklizeň, kterou nestačíte ihned spotřebovat, si můžete lehce uskladnit.  Z plodů vaší zahrádky lze v zavařených sklenicích vytvořit nápadité kompozice chutí a barev jak z ovoce, tak zeleniny, hub a případně i masa. V zimě vám pak třešňový kompot nebo jahodová marmeláda mile připomenou prosluněné letní dny. Sterilizace potravin není složitá a v dnešní době existuje již mnoho způsobů, jak je konzervovat. Pokud dodržíte jednoduchá pravidla, zavařováním zničíte mikroorganismy, přičemž si suroviny zachovají svoji chuť, vůni i barvu a v chladném a temném prostředí vám vydrží i několik let. 

V minulosti si naše babičky při zavařování musely vystačit s velkým hrncem a teploměrem. Dnešní doba však nabízí nové technologie, které přináší neomezené možnosti a každý si může vybrat tu svou. Využít lze kuchyňských pomocníků, které má dnes už téměř snad každý doma. Zavařovat se dá třeba v klasické nebo mikrovlnné troubě, odvážlivci mohou zkusit i myčku na nádobí. Stejně dobře se dá použít tlakový hrnec nebo elektrická domácí pekárna

Zavařování v zavařovacím hrnci v horké vodě je však stále nejpoužívanější způsob. Při menším počtu sklenic, se spokojíte i s obyčejným kuchyňským hrncem. Vlastní zavařování je jednoduché, vložené sklenice zalijeme maximálně do poloviny vodou, hrnec přiklopíme poklicí a vodu uvedeme do varu, sledujeme teplotu na teploměru. Po určené době sklenice vyndáme kleštěmi, zkontrolujeme uzávěry, dotáhneme a po zchlazení obrátíme dnem vzhůru.

Butlers.cz: WECK Mini zavařovací sklenice 160mlHome-point.cz: Kleště na vytahování zavař.skl4home.cz: Orion 151349 Sada kovových víček se závitem Karo, pr. 8,2 cm, 10 ks

Nakládané okurky

 Budete potřebovat: 3,5 l vody, 1 l octu, 10 dkg soli, 50 dkg cukru, 5 bobkových listů, kuličky nového koření, hlavičky hřebíčku, hořčičné semínko, 4 mrkve nakrájené na kolečka, 4 cibule nakrájené na kolečka, okurky

Z vody, octu, cukru, soli, bobkového listu, nového koření a hřebíčku připravte nálev, který za občasného míchání 10 minut povařte. Okurky nechte omočit ve vodě od hlíny a poté je poctivě očistěte. Do vyvařených zavařovacích sklenic vložte mrkev, cibuli, půl lžičky hořčičného semínka a poté naskládejte okurky. Zalijte je ještě vlažným lákem.  Skleničky uzavřete. Na dno velkého hrnce rozprostřete utěrku, postupně vložte jednotlivé sklenice a zkontrolujte, zda voda sahá do půlky sklenic. Do hrnce přiložte teploměr a sterilujte 8–10 minut při 85–90 °C. Po stanovené době sklenice vyndejte z hrnce, zkontrolujte uzávěry, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. 

 

Křehká nakládaná zelenina

Budete potřebovat: 1,5 l vody, 0,5 l bílého krystalového cukru, 60 g soli, 1 lžička hořčičného semínka, 1 lžička celého pepře, 1 lžička celého nového koření, 3 bobkové listy, 3 hlavičky hřebíčku, květák, hrášek, červené a žluté papriky, okurky, žampiony, bílá i červená cibule či jakákoliv jiná zelenina

Pro dochucení lze použít například kardamom, chilli, muškátový oříšek, kopr či vinné listy

Suroviny na lák dejte do hrnce a vařte za občasného míchání 10 minut. Zeleninu pečlivě očistěte a nakrájejte, dejte do vyvařených sklenic, přidejte případně dochucovadla, zalijte horkým nálevem, ihned zavíčkujte a vysterilujte.

  Tip: Chcete si zavařování zpestřit či dát hezkou skleničku jako dárek? Hrajte si s barvami a náplněmi. Okurky zkombinujte například s červenou paprikou nebo, vykrájejte mrkev do různých tvarů. Kozí rohy můžete naplnit třeba sýrem. Výbornou chuť najdete ve skleničkách s míchanou zeleninou, která bude lahodit i vašemu oku.

Pro zavařování se nebojte použít také tlakový hrnec. Naplněné a uzavřené sklenice můžete postavit na dno. Přilijte ½ l vody a hrnec uzavřete. Zapněte na ohřívání. Předepsaná doba zavařování začíná, jakmile ventil na tlakovém hrnci dosáhne stupně, který je doporučený pro danou potravinu.  

alza.cz: Tefal Tlakový hrnec Clipso Minut Easy 6l4home.cz: Tlakový hrnec MAGNUM 5 l, Tescoma4home.cz: Concept ZH0030

 Jahodový džem s vanilkou

Budete potřebovat: 1 kg jahod, dřeň z 1 vanilkového lusku, 10 g pektinu, 1 lžíci vody, 500–700 g cukru krupice, 125 ml citrónové šťávy

Ovoce dobře omyjte, nakrájejte na drobnější kousky. Vložte do domácí pekárny Tefal do formy na pečení s cukrem a ostatními ingrediencemi. Zapněte na program džem. Po skončení programu formu vyjměte a marmeládu naplňte do připravených skleniček. Poté dobře uzavřete a dejte vysterilizovat cca na 85 °C po dobu 45 minut. 

 

S domácí pekárnou Tefal Bread of the World (PF6118) to půjde raz dva. Tato pekárna má kromě své původní funkce, upéct chléb, dalších 19 automatických programů. Mimo sladkého a slaného pečiva, do kterého též můžete využít různé směsi bylinek, ořechů či zeleniny Vám tento pomocník usnadní i přípravu džemů a marmelád, na které má dokonce automatický program. Doporučená cena je 4 999 korun, na InHaus.cz nyní ve slevě za 3890,- Kč. 

alza.cz: Tefal Bread of the World PF611838alza.cz: Tefal NE685838 HV8 Plus4home.cz: Orion 126599 Dárková sada dóz Špajz 0,5 l a 1 l

  
Pro dokonalé pasírování nejen jahod, ale i jakéhokoliv ovoce či zeleniny můžete využít všestranný Tefal mlýnek na maso (NE685). Zajistí precizní oddělení nežádoucích semínek, odstraní hrudky a vytvoří jemnou konzistenci omáček, smoothies i marmelád. Stejně dobře poslouží při strouhání, krájení, drcení, nebo plnění domácích klobás. 

Domácí pomerančová marmeláda

 Navařte si během babího léta marmeládu plnou sluníčka a vitamínů. Je výborná na křupavém toastu, do dezertů nebo k sýrům.

Budete potřebovat: 1 kg pomerančů, 0,75 kg krupicového cukru, 20 g pektinu, 50 ml citrónové šťávy, 1 lžička skořice mleté

Pomeranče zbavte slupky a škrabkou odstraňte i bílou kůru na povrchu pomeranče, která by zbytečně dodala marmeládě hořkou chuť. Pomeranče, cukr, pektin, citrónovou šťávu a skořici vložte do mixéru Tefal Ultrablend Cook, zalijte trochou vody a mixujte jednu minutu na stupeň rychlosti 5. Manuálně nastavte ohřev na 100 °C po dobu 30 minut. Po uvaření zvolte znovu mixování na stupni rychlosti 7 po dobu dvou minut. Hotovou marmeládou naplňte vyvařené sklenice a pevně zavíčkujte.

 Pikantní směs na topinky

Budete potřebovat: 1 ks deko (kořenící sypký přípravek k nakládání okurek, zeleniny a hub), 2 kg paprik, 8 ks feferonek, 4 ks cibule, 1 kg mletého masa, 6 stroužků česneku, 2 kg rajčat

Všechnu zeleninu očistěte a nakrájejte. Dejte do hrnce a za občasného míchání duste asi 40 minut. Poté do směsi přidejte mleté maso a vařte ještě půlhodiny. Na poslední 2–3 minuty vmíchejte deko. Směsí naplňte vyvařené skleničky, poté sterilujte.

4home.cz: Maxxo Vakuová balička potravin VM5000alza.cz: STATUS Vakuovací systém HV500 alza.cz: VacuVin Vakuová nádoba na marinování 1.3l + pumpa

Pokud máte zavařování už dost a přesto byste rádi potraviny uskladnily k pozdější konzumaci, máme pro vás tip. Vakuová balička potravin poskytne jednoduché a kvalitní skladování potravin. Ušetří vám nejen čas, ale i místo v chladničce či mrazáku. Inteligentní novinka nabízí snadné používání, které zvládne každý. Pouhé čtyři jednoduché kroky vedou k šetrnému uskladnění čerstvých surovin. 

zdroj: EV PR

Autor: InHaus.cz



Nabídka a registrace pro

Výrobci a obchody
Řemeslníci
Architekti a designeři
E-shopy, affiliate, ppc
Podmínky
Přidat firmu

O nás

Kontakt
Odkazy
Všeobecné podmínky
Soukromí
RSS
N