Staňte se mistry v zavařování aneb objevte dlouhou trvanlivost a nekonečné chutě skryté ve sklenicích
S podzimem přichází čas sklízet vypěstovanou úrodu. Hojnou sklizeň, kterou nestačíte ihned spotřebovat, si můžete lehce uskladnit. Z plodů vaší zahrádky lze v zavařených sklenicích vytvořit nápadité kompozice chutí a barev jak z ovoce, tak zeleniny, hub a případně i masa. V zimě vám pak třešňový kompot nebo jahodová marmeláda mile připomenou prosluněné letní dny. Sterilizace potravin není složitá a v dnešní době existuje již mnoho způsobů, jak je konzervovat. Pokud dodržíte jednoduchá pravidla, zavařováním zničíte mikroorganismy, přičemž si suroviny zachovají svoji chuť, vůni i barvu a v chladném a temném prostředí vám vydrží i několik let.
V minulosti si naše babičky při zavařování musely vystačit s velkým hrncem a teploměrem. Dnešní doba však nabízí nové technologie, které přináší neomezené možnosti a každý si může vybrat tu svou. Využít lze kuchyňských pomocníků, které má dnes už téměř snad každý doma. Zavařovat se dá třeba v klasické nebo mikrovlnné troubě, odvážlivci mohou zkusit i myčku na nádobí. Stejně dobře se dá použít tlakový hrnec nebo elektrická domácí pekárna.
Zavařování v zavařovacím hrnci v horké vodě je však stále nejpoužívanější způsob. Při menším počtu sklenic, se spokojíte i s obyčejným kuchyňským hrncem. Vlastní zavařování je jednoduché, vložené sklenice zalijeme maximálně do poloviny vodou, hrnec přiklopíme poklicí a vodu uvedeme do varu, sledujeme teplotu na teploměru. Po určené době sklenice vyndáme kleštěmi, zkontrolujeme uzávěry, dotáhneme a po zchlazení obrátíme dnem vzhůru.
Nakládané okurky
Budete potřebovat: 3,5 l vody, 1 l octu, 10 dkg soli, 50 dkg cukru, 5 bobkových listů, kuličky nového koření, hlavičky hřebíčku, hořčičné semínko, 4 mrkve nakrájené na kolečka, 4 cibule nakrájené na kolečka, okurky
Z vody, octu, cukru, soli, bobkového listu, nového koření a hřebíčku připravte nálev, který za občasného míchání 10 minut povařte. Okurky nechte omočit ve vodě od hlíny a poté je poctivě očistěte. Do vyvařených zavařovacích sklenic vložte mrkev, cibuli, půl lžičky hořčičného semínka a poté naskládejte okurky. Zalijte je ještě vlažným lákem. Skleničky uzavřete. Na dno velkého hrnce rozprostřete utěrku, postupně vložte jednotlivé sklenice a zkontrolujte, zda voda sahá do půlky sklenic. Do hrnce přiložte teploměr a sterilujte 8–10 minut při 85–90 °C. Po stanovené době sklenice vyndejte z hrnce, zkontrolujte uzávěry, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Křehká nakládaná zelenina
Budete potřebovat: 1,5 l vody, 0,5 l bílého krystalového cukru, 60 g soli, 1 lžička hořčičného semínka, 1 lžička celého pepře, 1 lžička celého nového koření, 3 bobkové listy, 3 hlavičky hřebíčku, květák, hrášek, červené a žluté papriky, okurky, žampiony, bílá i červená cibule či jakákoliv jiná zelenina
Pro dochucení lze použít například kardamom, chilli, muškátový oříšek, kopr či vinné listy
Suroviny na lák dejte do hrnce a vařte za občasného míchání 10 minut. Zeleninu pečlivě očistěte a nakrájejte, dejte do vyvařených sklenic, přidejte případně dochucovadla, zalijte horkým nálevem, ihned zavíčkujte a vysterilujte.
Tip: Chcete si zavařování zpestřit či dát hezkou skleničku jako dárek? Hrajte si s barvami a náplněmi. Okurky zkombinujte například s červenou paprikou nebo, vykrájejte mrkev do různých tvarů. Kozí rohy můžete naplnit třeba sýrem. Výbornou chuť najdete ve skleničkách s míchanou zeleninou, která bude lahodit i vašemu oku.
Pro zavařování se nebojte použít také tlakový hrnec. Naplněné a uzavřené sklenice můžete postavit na dno. Přilijte ½ l vody a hrnec uzavřete. Zapněte na ohřívání. Předepsaná doba zavařování začíná, jakmile ventil na tlakovém hrnci dosáhne stupně, který je doporučený pro danou potravinu.
Jahodový džem s vanilkou
Budete potřebovat: 1 kg jahod, dřeň z 1 vanilkového lusku, 10 g pektinu, 1 lžíci vody, 500–700 g cukru krupice, 125 ml citrónové šťávy
Ovoce dobře omyjte, nakrájejte na drobnější kousky. Vložte do domácí pekárny Tefal do formy na pečení s cukrem a ostatními ingrediencemi. Zapněte na program džem. Po skončení programu formu vyjměte a marmeládu naplňte do připravených skleniček. Poté dobře uzavřete a dejte vysterilizovat cca na 85 °C po dobu 45 minut.
S domácí pekárnou Tefal Bread of the World (PF6118) to půjde raz dva. Tato pekárna má kromě své původní funkce, upéct chléb, dalších 19 automatických programů. Mimo sladkého a slaného pečiva, do kterého též můžete využít různé směsi bylinek, ořechů či zeleniny Vám tento pomocník usnadní i přípravu džemů a marmelád, na které má dokonce automatický program. Doporučená cena je 4 999 korun, na InHaus.cz nyní ve slevě za 3890,- Kč.
Pro dokonalé pasírování nejen jahod, ale i jakéhokoliv ovoce či zeleniny můžete využít všestranný Tefal mlýnek na maso (NE685). Zajistí precizní oddělení nežádoucích semínek, odstraní hrudky a vytvoří jemnou konzistenci omáček, smoothies i marmelád. Stejně dobře poslouží při strouhání, krájení, drcení, nebo plnění domácích klobás.
Domácí pomerančová marmeláda
Navařte si během babího léta marmeládu plnou sluníčka a vitamínů. Je výborná na křupavém toastu, do dezertů nebo k sýrům.
Budete potřebovat: 1 kg pomerančů, 0,75 kg krupicového cukru, 20 g pektinu, 50 ml citrónové šťávy, 1 lžička skořice mleté
Pomeranče zbavte slupky a škrabkou odstraňte i bílou kůru na povrchu pomeranče, která by zbytečně dodala marmeládě hořkou chuť. Pomeranče, cukr, pektin, citrónovou šťávu a skořici vložte do mixéru Tefal Ultrablend Cook, zalijte trochou vody a mixujte jednu minutu na stupeň rychlosti 5. Manuálně nastavte ohřev na 100 °C po dobu 30 minut. Po uvaření zvolte znovu mixování na stupni rychlosti 7 po dobu dvou minut. Hotovou marmeládou naplňte vyvařené sklenice a pevně zavíčkujte.
Pikantní směs na topinky
Budete potřebovat: 1 ks deko (kořenící sypký přípravek k nakládání okurek, zeleniny a hub), 2 kg paprik, 8 ks feferonek, 4 ks cibule, 1 kg mletého masa, 6 stroužků česneku, 2 kg rajčat
Všechnu zeleninu očistěte a nakrájejte. Dejte do hrnce a za občasného míchání duste asi 40 minut. Poté do směsi přidejte mleté maso a vařte ještě půlhodiny. Na poslední 2–3 minuty vmíchejte deko. Směsí naplňte vyvařené skleničky, poté sterilujte.
Pokud máte zavařování už dost a přesto byste rádi potraviny uskladnily k pozdější konzumaci, máme pro vás tip. Vakuová balička potravin poskytne jednoduché a kvalitní skladování potravin. Ušetří vám nejen čas, ale i místo v chladničce či mrazáku. Inteligentní novinka nabízí snadné používání, které zvládne každý. Pouhé čtyři jednoduché kroky vedou k šetrnému uskladnění čerstvých surovin.
zdroj: EV PR
Autor: InHaus.cz