Top 5 servírovacích pomůcek, které ve vaší domácnosti nemohou chybět
Podávání pokrmů a nápojů je jakýmsi rituálem, jenž by měl být na úrovni. Vždyť ne nadarmo se hovoří o tom, že nejprve jíme očima a až poté si jídlo a pití vychutnáváme ústy. Jestliže si chcete posezení u stolu opravdu užít i u vás doma, nesmí vám chybět mnohé servírovací pomůcky. My se na 5 nejznámějších a nejpotřebnějších zaměříme podrobně v následujících řádcích.
1. Designové tácy a podnosy
Nesete-li na stůl nějaké dobroty, případně i sklenice a nápoj, stoprocentně si pořiďte elegantní a funkční podnos. Pozor si dejte hlavně na materiál. Hodně oblíbený je nerez. Pokud raději tíhnete k přírodním materiálům, vyplatí se proutěné tácky s dřevěným dnem. U těch je ale nutné být obezřetný z hlediska hmotnosti přenášených věcí. Na jídlo se samozřejmě vyplatí keramika, jež vypadá čistě a designově neklame. Plast volte jen v nejnutnějších případech. Působí příliš laciným dojmem.
2. Misky s uchy i bez nich
Servírovací misky vypadají naprosto skvěle. Vsaďte u nich výhradně na porcelán a zaměřte se především na motivy. Ty lze rozdělit do dvou skupin. Ta první pojímá jednobarevné variace, jež dominují stolu hlavně svým tvarem. Ne zřídka se setkáme i s hranatými miskami kontrastujícími s kulatým stolem. Mnohem hezčí jsou hranaté na hranatém podkladu. Druhou skupinu tvoří modely s florálními motivy. Květiny zkrátka dokážou oživit jakýkoli stůl a vypadají neustále nadčasově.
3. Karafy a džbány
Klasický džbán, nebo karafu? Tuto otázku si kladou hospodyňky již hodně dlouho a jednoznačnou odpověď ještě nenašly. Džbány spíše představují jakousi stylovou tradiční minulost. Karafy naopak působí poněkud živěji. Většinou se z nich nápoje lépe nalévají. Kombinovat je lze s barevnými víky.
4. Slánky a mlýnky na koření
Vařit bez soli, to je umění… Parafrázovat slova Jana Wericha ze známé pohádky sice můžeme, ale sůl nemůže na žádném stole chybět podobně jako koření. Slánky i kořenky mohou být buď neprůhledné, nebo skleněné či plastové. U hrubozrnné soli i klasického koření typu pepře či chilli se nebojte průhledných slánek a mlýnků. Vynikne tak ryze přírodní textura konkrétní náplně. Na stole mohou stát i delší dobu a stále budou vypadat perfektně. To ovšem neplatí o octu a oleji. Tyto ingredience chystejte vždy zcela čerstvé až při servírování pokrmů.
5. Dřevěná prkénka
Naším posledním tipem jsou dřevěná prkénka. Ta se náramně hodí především pro servírování grilovaného masa. Vždyť právě na prkénku si šťavnatý steak dokonale rozkrájíme a poté vychutnáme. Vybrat si lze i moderní tvarované dřevné tácky s menšími prohlubněmi, do kterých se kladou sýry, salámy a další pochutiny určené pro konzumaci s dobrým vínem. Prkénko s vtipně naskládanými jednohubkami vypadá perfektně a bude radost dobroty ochutnat.
Kam dál:
- Tácy a podnosy
- Podnosy na jídlo
- Servírovací etažéry
- Servírovací misky
- Misky na jídlo
- Karafy
- Slánky
- Mlýnky na koření
- Servírovací prkénka
- Všechny servírovací pomůcky
- Kuchyňské vozíky
- Otvíráky
- Pomůcky na nalévání vína
- Lahve na pití
Autor: InHaus.cz