Začíná sezona grilování: Jaký gril si pořídit?
Jaro je v plném proudu a vy si tak máte možnost užívat posezení na zahradě za příjemně teplého počasí. K tomu nepochybně patří dobré pití a hlavně jídlo. Venku se dá využít zahradních grilů, na nichž připravíte skutečně lahodné a přitom zdravé pokrmy, které potěší chuťové buňky snad každého strávníka.
Na typu grilu záleží
Pakliže doma ještě nemáte svůj vlastní prověřený gril, pak vás jistě zajímá, jaké jsou možnosti ohledně jeho nákupu. Vězte, že se dnes dají zahradní grily zakoupit v takřka nepřeberném množství, vyrábí je totiž celá řada tuzemských i zahraničních firem, modelů v obchodech najdete desítky.
Výběr domácího grilu možná i kvůli tomu nemusí být jednoduchý, jak by se na první dojem mohlo zdát. V zásadě ale platí, že existují 3 tradiční typy zařízení pro domácí využití. Jedná se o grily na dřevěné uhlí, plyn a elektřinu.
Před nákupem je praktické si uvědomit třeba to, zda na zahradě nemáte problém s přístupem k elektřině. Výběr samozřejmě ovlivňuje i hledisko zdraví, ekonomické náročnosti a ekologie. Na to vše je dobré myslet při volbě typu spotřebiče.
Gril na uhlí
Jedná se zřejmě o nejoblíbenější typ grilu v českých domácnostech. Jeho výhodou je zejména nízká pořizovací cena, ve srovnání s ostatními dvěma typy patří k nejlevnějším. Uživatelé však oceňují také onu nezaměnitelnou vůni, kterou jídlu připravovanému na tomto typu grilu dodává palivo. U elektrických nikdy nedosáhnete stejné vůně jako u grilů na dřevěné uhlí.
Na grilu na dřevěné uhlí je možné spatřovat i několik nevýhod. Jde přeci jen o typ, v němž při pravidelném používání spotřebujete docela velké množství paliva, které nemusí být zrovna levné. Určitým negativním aspektem je i fakt, že příprava grilu před tím, než na něj budete moci dát první kousky masa či zeleniny, je zdlouhavá. Než se vytvoří první uhlíky, může uplynout i několik desítek minut. Komplikovanější je také kontrola správné teploty. Často se stává, že je gril příliš rozpálený nebo naopak chladný. Změna teploty u grilu na uhlí je náročný a často zdlouhavý proces. Příprava pokrmu se tak může protáhnout. Různé pokrmy navíc vyžadují jinou teplotu. Doporučujeme proto pořídit gril s výrazně větší grilovací plochou. Můžete si tak vytvořit nahromaděním uhlí různé tepelné zóny.
Doporučené mini ( na stůl, cestovní ) grily na uhlí
Doporučené střední grily na uhlí
Doporučené velké grily na uhlí
Gril na plyn
Pro gril na plyn hovoří zcela jasně to, že se jedná o typ, který se velmi snadno ovládá. Díky tomu, že má zpravidla několik stupňů ohřevu jako třeba klasický sporák, můžete s ním dobře regulovat teplotu. Jídlo se pak pohodlněji griluje do té míry, jakou potřebujete. Většina plynových grilů má více hořáků. Můžete tak využít přímé grilování pod hořákem nebo nepřímé grilování. Snadná ovladatelnost plynového grilu vám navíc prodlouží grilovací sezonu. Za nepříznivého počasí se mnohdy nechce rozpalovat uhlí a kontrolovat průběh grilování na uhlí. U plynového grilu lze grilovat prakticky celoročně. Stačí zapnou a grilujete okamžitě. Díky konstatnímu výkonu si osvojíte časy potřebné na ugrilování a odpadá časté kontrolování propečenosti.
Za nevýhodu je možné zmínit snad jen horší dostupnost propanbutanových lahví. Před zahradní akcí si tudíž zkontrolujte, zda paliva máte dostatek. Lze doporučit kompozitové lahve, které jsou lehčí, estetičtější a bezpečnější.
Za nevýhodu se často považuje nedostatek kouřového aroma grilovaného masa. To lze u většiny grilů nahradit vložením vlhkých dřevěných lupínků poblíž hořáků nebo do speciálních zásuvek. Ty zajistí typický dřevitý kouř a aroma. U plynových grilů OutdoorChef je patentovaný systém trychtýře zvaného EasyFlip, na který odkapává tuk. Nekape tak přímo do ohně a nehoří. Na trychtýři se horkem odpařuje a vytváří tak příjemné aroma grilovaných pokrmů.
Doporučené malé plynové grily
Doporučené středně velké plynové grily
Doporučené velké plynové grily
Gril na elektřinu
Na zahradě u rodinného domu se výborně uplatní gril na elektřinu. Stačí použít prodlužovací kabel a za chvilku můžete připravovat vaše oblíbená jídla. U tohoto typu spotřebiče se dá opět vyzdvihnout snadná regulace teploty, ale i to, že se dá dokonce použít uvnitř domu, pokud jde o vhodný model.
Grilování není jen o pohodlí či nějaké módě. Pakliže grilujete správně, dá se na něm udělat zdravé a chutné jídlo. Má totiž méně tuku. Kromě masa se nebojte grilovat zeleninu, houby a další potraviny.
Doporučené elektrické grily
Kam dál:
- Nabídka grilů na InHaus.cz
- Grilovací příslušenství
- Fotogalerie teras pro inspiraci
- Ohniště na zahradě
Autor: InHaus.cz