Aktuální články

Jaký typ fasády je nejlepší pro váš dům?

Jaký typ fasády je nejlepší pro váš dům?

Osvětlení pro vaši zahradu? Poradíme vám, jak ho správně rozvrhnout

Osvětlení pro vaši zahradu? Poradíme vám, jak ho správně rozvrhnout

Vzduchovody - z čeho se vyrábí a jaké je jejich využití?

Vzduchovody - z čeho se vyrábí a jaké je jejich využití?

Praktické inspirace pro stylové závěsy do obývacího pokoje s velkými okny

Praktické inspirace pro stylové závěsy do obývacího pokoje s velkými okny

Objevte MEGASTROJ.cz - váš parťák se stavbou a rekonstrukcí

Objevte MEGASTROJ.cz - váš parťák se stavbou a rekonstrukcí

Organická hnojiva: Revoluce ve vaší zahradě!

Organická hnojiva: Revoluce ve vaší zahradě!

Jakou venkovní saunu si pořídil známý herec Martin Zounar?

Jakou venkovní saunu si pořídil známý herec Martin Zounar?

Architektura a design moderních dřevostaveb

Architektura a design moderních dřevostaveb

Související články

Paneláková předsíň

Paneláková předsíň

Botník – nezbytný kousek nábytku i srdce předsíně

Botník – nezbytný kousek nábytku i srdce předsíně

Už máte v domácnosti designový odkládací stolek?

Už máte v domácnosti designový odkládací stolek?

Jakou si vybrat dekorační omítku?

Jakou si vybrat dekorační omítku?

Související

Oslňte návštěvy už v chodbě: 4 tipy, jak si zařídit moderní předsíň

Zařídit si chodbu, předsíň nebo vstupní halu tak, aby se stala výkladní skříní vašeho domova, hravě zvládnete. Díky několika jednoduchým prvkům dokážete dodat eleganci a styl i do zdánlivě nudné chodby. Nemusíte se pouštět ani do nákladných nebo složitých úprav. Poradíme vám čtyři snadné tipy, jak si zařídit moderní vstupní halu, která okouzlí vás i návštěvy.

Spolehněte se na správné osvětlení

Občas se v chodbě zapomíná na dostatek světla a kvůli tomu pak předsíň působí temně a nevlídně. Nebojte se v hale používat i další osvětlení kromě hlavního lustru na stropě.

Pro chodbu jsou skvělou volbou například nástěnná svítidla. Seženete je v mnoha designech, takže si snadno vyberete přesně to, co vám do chodby nejvíce sedne.

Moderním svítidlům dominují především materiály jako kov a sklo. Ty jsou ideální, pokud si libujete například ve skandinávském stylu bydlení.

V případě, že máte dům nebo byt zařízený v rustikálním stylu, zkuste vsadit na dřevěná nástěnná svítidla.

Šikovným osvětlením dokážete oživit i botník nebo předsíňovou stěnu. K tomu se skvěle hodí například LED pásky. Jejich instalace vám zabere pár minut a podle nálady můžete měnit i intenzitu nebo barvy světel díky praktickému ovladači.

Nebojte se chodbu vyzdobit květinami

Zapomeňte na polomrtvé kytky, které jste vídali například v čekárně u doktora nebo na chodbě úřadu.

Při výběru vhodných květin do předsíně se zaměřte na co nejméně náročné rostliny. Měly by zvládat i stinné koutynevyžadovat přílišnou zálivku a neměl by jim vadit ani případný průvan při častějším otevírání dveří.

Pamatujte také na to, že v chodbě bývá nižší teplota než ve zbytku domu nebo bytu. I s tím při výběru květin počítejte. Většina pokojovek vyžaduje teplotu, která neklesne pod 15 °C.

Květiny v chodbě plní nejen estetickou funkci, ale dokážou také čistit vzduch. Při každém otevření dveří vás přivítá svěží zeleň, což může mít i pozitivní vliv na vaši náladu.

Jaké květiny se chodí do chodby 

  • Tchynin jazyk – asi nejméně náročná rostlina, kterou si dokážete představit. Nevadí ji ani, když ji několik dní zapomenete zalít. Naopak tuhle rostlinku můžete klidně dva až tři týdny ignorovat. Příliš vody ji naopak škodí. Poradí si v místnosti s nedostatkem přirozeného světla. Dokáže vyrůst do velkých rozměrů, takže jako květina do chodby je naprosto ideální.
  • Zamiokulkas – další rostlina vhodná pro lidi z kategorie „umře mi i kaktus“. Tuhle květinu stačí zalít také jednou za dva až tři týdny. Ani vaše delší nepřítomnost třeba během dovolené ji nijak nerozhodí. Čím méně si ji budete všímat, tím lépe. Odmění vás krásnými sytě zelenými lesklými listy.
  • Filodendron – tady už se pravidelnému zalévání nevyhnete, ale pokud nestíháte nebo jste zapomnětliví, stačí pod květináč umístit misku s vodou. Rostlina vás okouzlí svými zelenými listy s bílým žíháním. Je nenáročná na pěstování a nevadí ji ani stinný kout.

Květiny můžete nechat volně stát na zemi, případně je umístit na poličky na stěnu, nebo jim pořídit vlastní stojany, které z nich udělají dominantu chodby.

Využijte zrcadla ke zvětšení prostoru

Kouzlo zrcadla oceníte hlavně v menší chodbě, ale velkou parádu udělá i v dlouhé vstupní hale.

Menší předsíň dokážou zrcadla opticky zvětšit a přidat jí hloubku. V kombinaci s vhodným osvětlením zrcadlo v chodbě vytvoří iluzi prostornější místnosti.  

Zrcadlo do chodby ale patří i z čistě praktického důvodu. Proto nejprve vybírejte takové zrcadlo, ve kterém se uvidíte celí. Ideální jsou velká obdélníková zrcadla, která můžete umístit buď na zeď nebo zakomponovat do předsíňové stěny.

Menší zrcadla pak poslouží právě k vytvoření iluze většího prostoru, pomohou lépe odrážet světlo nebo třeba zvýrazní zajímavý detail v chodbě. U menších zrcadel se nebojte volit i netradiční rámy. Ty se totiž samy o sobě stanou dekoračním prvkem.

Nezapomínejte na podlahu a dopřejte si komfort

Podlahu v chodbě nevnímejte jen jako čistě funkční záležitost. Využijte toho, že předsíň slouží jako přechod z často chaotického venkovního světa do vašeho prostoru, který máte více pod kontrolou. Proto při zařizování chodby neopomíjejte ani podlahu, která dokáže útulnost chodby také výrazně zvýšit.

Pokud máte v chodbě dlažbu, můžete její studený dojem zmírnit kusovým kobercem nebo stylovým běhounem. Na výběr máte nejen z mnoha dekorů, ale také z různých materiálů. Do chodby je ideální sáhnout po odolném koberci, který se zároveň lehce čistí a udržuje.

Kusový koberec seženete v mnoha různých tvarech, velikostech i stylech. S ohledem na to, jak už máte chodbu zařízenou, vybírejte i koberec. Decentní jednobarevný koberec podtrhne elegantní a moderní vzhled. Můžete ale sáhnout i po koberci s výraznými abstraktními vzory a vytvořit z něj dominantu místnosti.

Každý koberec se vám ale odmění příjemným a hřejivým došlapem a sníženým kročejovým hlukem. Obzvlášť v dlouhé vstupní hale pak dokáže koberec zlepšit akustiku tím, že eliminuje nepříjemnou ozvěnu v místnosti a sníží také kročejový hluk.

zdroj: Breno, shutterstock.com

Autor: InHaus.cz