Varná deska: sklokeramická, nebo indukční?
Přemýšlíte, jak vybrat varnou desku a zda je pro vás vhodnější sklokeramika, nebo indukce? Přečtěte si, na jakém principu obě varianty fungují a jaké výhody a nevýhody se s nimi pojí. Díky našemu srovnání se lépe rozhodnete pro vhodný typ spotřebiče právě pro vás.
Co je sklokeramická varná deska a jak funguje
Sklokeramické varné desky jsou v podstatě moderními nástupci litinových varných desek. Tyto varné desky jsou rozděleny do několika zón, které ohřívají elektrické topné spirály. Jakmile dojde k jejich nahřátí, teplo se přenáší na dno nádoby (hrnce či pánve). O tom, že je daná varná zóna nahřátá na potřebnou teplotu, informuje její červené zbarvení.
Výhody sklokeramických desek
Sklokeramické desky jsou v porovnání s indukčními cenově dostupné. I proto se pro ně rozhoduje řada domácností. Zároveň při svém provozu bývají méně hlučné a nespornou výhodou je také univerzálnost. Na rozdíl od indukční varné desky si totiž nemusíte lámat hlavu nad tím, zda je daný hrnec na tento typ desky vhodný.
Nevýhody sklokeramických desek
Jelikož se sklokeramické desky déle nahřívají, je třeba počítat s vyšší spotřebou elektrické energie. Také vaše vaření může být časově o něco náročnější, jelikož déle trvá, než například voda dosáhne bodu varu.
Varné zóny nevychladnou hned, proto je třeba pamatovat na následnou opatrnou manipulaci. Na druhou stranu to může být v některých případech i výhoda, kdy zbytkové teplo využijete k dalšímu vaření. Počítat je třeba také s náročnější údržbou, jelikož se na horkých varných zónách snadněji připalují zbytky pokrmů.
Hodí se elektrická varná deska do designu italské kuchyně?
Určitě ano. Pokud je vám sklokeramická deska svými funkcemi bližší, jistě po ní můžete při zařizování kuchyně v italském stylu sáhnout. Tyto spotřebiče bývají zpravidla dostupné v různých velikostech a designech, díky čemuž si na své přijde praktický každý.
Sklokeramická deska zůstává po použití horká. Zdroj: IDWItalia.com
Co je indukční varná deska a jak funguje
Indukční deska funguje, jak napovídá její název, na principu indukčního ohřevu. To znamená, že prostřednictvím elektromagnetických vln ohřívá pouze dno nádoby. Indukční deska se tedy sama o sobě nerozpálí. Díky této technologii je vaření mnohem rychlejší a nedochází při něm prakticky k žádným tepelným ztrátám. Zároveň se jedná o bezpečnější variantu, což ocení například rodiny s malými dětmi.
Výhody indukční desky
Mezi nesporné výhody indukční desky lze zařadit zejména výraznou úsporu energie zásluhou rychlejšího vaření. Jelikož se indukční deska sama o sobě nerozpaluje, nedochází u ní k připálení zbytků pokrmů. Celková údržba je tedy jednodušší než v případě sklokeramické desky. Zmínit musíme také bezpečnější provoz.
Nevýhody indukční desky
V porovnání se sklokeramickými deskami bývají ty indukční o něco hlučnější. Také je potřeba počítat s o něco vyšší pořizovací cenou, která se samozřejmě odvíjí od konkrétního modelu. Na rozdíl od sklokeramické desky můžete indukční desku používat pouze s kompatibilním nádobím. Je tedy třeba se ujistit, že takové nádobí máte doma, případně si dokoupit zcela novou sadu.
Hodí se indukční deska do designu italské kuchyně?
Bezpochyby ano. Indukční desky se řadí mezi luxusní spotřebiče, které mají v italské kuchyni své čestné místo. S jejich pomocí pro vás bude vaření hračka. Navíc jsou k dostání i modely, které pracují s různými moderními technologiemi pro ještě snadnější každodenní vaření.
Indukční deska je energeticky efektivnější. Zdroj: IDWItalia.com
Srovnání: indukce vs. sklokeramika
Ještě pořád tápete, zda je pro vás lepší sklokeramická, nebo indukční varná deska? Pojďme se podívat na srovnání obou typů spotřebičů v několika různých ohledech.
Efektivita
Co se týče spotřeby elektrické energie, jednoznačně vítězí indukční varná deska. Při jejím provozu totiž dochází k velmi malým tepelným ztrátám, jelikož indukční technologie ohřívá pouze dno nádoby. Zároveň vaření na indukční desce je celkově rychlejší, což má na spotřebu elektrické energie rovněž vliv.
Cena
Pokud vezmeme v úvahu pouze pořizovací cenu spotřebiče, vychází lépe sklokeramická deska. K ceně indukční varné desky může být někdy potřeba přičíst také cenu kompatibilního nádobí, pokud takové ještě nemáte. S ohledem na úspory energie je však v dlouhodobém horizontu indukční deska výhodnější.
Bezpečnost
Co se bezpečnosti používání týče, vítězí indukční varné desky. Jednotlivé varné zóny totiž po použití nezůstávají horké, díky čemuž minimalizují riziko popálení (například při jejich následném čištění).
Design
V tomto ohledu velmi záleží na vašem osobním vkusu a konkrétním modelu, pro který se rozhodnete. Jak sklokeramické, tak indukční desky se vyrábí i v bílé nebo barevné verzi, která může být elegantnější variantou klasické černé desky.
Rady a tipy závěrem
Při výběru varné desky vždy vezměte v úvahu vaše vlastní preference. S oběma variantami se pojí určité výhody a nevýhody a záleží tedy jen na vás, co je pro vás v tomto ohledu důležité.
Nezapomeňte také na to, že výběr nové kuchyně rozhodně nekončí výběrem samotných spotřebičů. Neméně důležitá je i kvalita nábytku, jelikož pečlivě navržená kuchyň by vám měla vydržet několik desítek let. Proto upřednostněte kvalitní výrobce a materiály, které ustojí každodenní náročné používání. Širokou nabídku luxusních italských kuchyní najdete na IDW Italia.
Autor: IDW Italia