4 věci, na které byste měli myslet, než se pustíte do rekonstrukce kuchyně
Potřebuje vaše kuchyně změnu a přemýšlíte o její kompletní předělávce? Pusťte se do toho! Je to však náročný proces, který není jen o výběru nového nábytku. Musíte si dát pozor na funkčnost a ergonomii celého prostoru a nesmíte zapomenout ani na správné načasování a rozplánování samotné rekonstrukce. Sepsali jsme pro vás čtyři rady, které vám s tím vším pomůžou
Zdroj: unsplash.com
1. Vytvořte si podrobný plán rekonstrukce
Nejen celková předělávka bytu vyžaduje podrobný plán. Také při rekonstrukci kuchyně platí stejné zásady. Na začátku si proto ujasněte, co všechno se bude měnit a co naopak zůstává. Chcete kompletně vyměnit celou linku, nebo jen dvířka a pracovní desku? Kupujete nové spotřebiče, nebo využijete staré? I odpovědi na tyto otázky vám pomůžou ujasnit si, kde začít a jak postupovat.
V úvahu berte také velikost kuchyně. Pracovat s malým prostorem je zcela jiné než s tím velkým. Praktickým řešením v případě malých kuchyní jsou například zabudované spotřebiče či dřez s menšími rozměry, které ušetří spoustu místa. V případě větších kuchyní nezapomeňte na dobré rozložení celého prostoru, abyste při vaření neustále nechodili sem tam.
Pokud potřebujete více úložného prostoru, natáhněte skříňky až po strop. Sice se do vrchních poliček dostanete pravděpodobně jen s menším žebříkem, získáte však místo na věci, které běžně nepoužíváte.
Při rekonstrukci byste měli myslet také na méně příjemné věci. Například se může stát, že praskne vodovodní potrubí a vaši novou kuchyni vytopí. Celá vaše práce s renovací tak vyjde vniveč. Nezapomeňte proto na pojištění nemovitosti a domácnosti, které kryje také škody způsobené vodou z vodovodního zařízení.
2. Rozmyslete si uspořádání kuchyně
Každá kuchyně je složena ze tří zón:
- místa pro skladování potravin,
- zóny na úpravu a mytí jídla,
- a prostoru pro vaření či pečení.
Je jen na vás, jestli budou všechny tři vizuálně oddělené nebo propojené.
Při návrhu se snažte myslet prakticky. Pokud rádi vaříte, potřebujete mít vždy po ruce různá koření, dochucovadla a další nejvyužívanější potřeby na vaření. Patříte-li mezi vášnivé pekaře, určitě v blízkosti pracovní desky oceníte poličku se všemi suchými surovinami.
Také se předem zamyslete nad uspořádáním spotřebičů. Například kávovar s mlýnkem nebo samostatný mlýnek na kávu by neměl být blízko umyvadla. Kávová zrna totiž nasáknou vlhkost a tím se znehodnotí.
Zdroj: pexels.com
3. Bourací práce si dobře promyslete
Pokud jste se rozhodli změnit celkovou dispozici kuchyně, myslete na to, že potřebujete nově rozmístit vypínače, zásuvky či dokonce celou vodovodní instalaci. Při větších zásazích ale můžete narazit na různá omezení, a to zejména v bytových domech. Při rozšiřování místnosti a bourání příček se nejprve poraďte se statikem, nebourejte jen tak.
4. Nepodceňujte výběr barev a podlahy
Dojem celé předělávky pokazíte, pokud si zvolíte nesprávné barevné kombinace. Tmavé barvy v malé kuchyni místnost opticky ještě více zmenší. Kombinace vícero vzorů zase „rozbije“ celkový vizuál a bude působit chaoticky.
Kromě toho myslete také na praktičnost. Nejlepší jsou povrchy, které se snadno čistí a udržují. Zejména podlaha v kuchyni si musí poradit s různými typy znečištění. Ideálně byste proto měli sáhnout po protiskluzovém, odolném povrchu se snadnou údržbou.
Autor: InHaus.cz