Aktuální články

Osvětlení pro vaši zahradu? Poradíme vám, jak ho správně rozvrhnout

Osvětlení pro vaši zahradu? Poradíme vám, jak ho správně rozvrhnout

Vzduchovody - z čeho se vyrábí a jaké je jejich využití?

Vzduchovody - z čeho se vyrábí a jaké je jejich využití?

Praktické inspirace pro stylové závěsy do obývacího pokoje s velkými okny

Praktické inspirace pro stylové závěsy do obývacího pokoje s velkými okny

Objevte MEGASTROJ.cz - váš parťák se stavbou a rekonstrukcí

Objevte MEGASTROJ.cz - váš parťák se stavbou a rekonstrukcí

Organická hnojiva: Revoluce ve vaší zahradě!

Organická hnojiva: Revoluce ve vaší zahradě!

Jakou venkovní saunu si pořídil známý herec Martin Zounar?

Jakou venkovní saunu si pořídil známý herec Martin Zounar?

Architektura a design moderních dřevostaveb

Architektura a design moderních dřevostaveb

Jak zařídit chatu pro útulné bydlení: Inspirujte se

Jak zařídit chatu pro útulné bydlení: Inspirujte se

Související články

Návrhy kanceláří a kancelářský nábytek Praha

Návrhy kanceláří a kancelářský nábytek Praha

Související

Úložný prostor, to nemusí být vždy pouze skříň

Není totiž skříň jako skříň a ne každá police či regál budou vhodné pro uchovávání různých předmětů. Pojďme se podívat na malý výčet úložných prostor dle funkce a účelu.

Zatímco v domácnostech volíme spíše skříně vestavěné a různé komory opatřujeme policemi či regály na míru, pro potřeby kanceláří nebo různých dalších provozoven či obchodů se hodí zcela jiné typy modelů dle typu skladování.

Úložné skříně do kanceláří či dílen

Skříně se obvykle představíme jako praktický kus nábytku s policemi a dvířky, aby uschované předměty nebylo vidět a nenarušovaly tak uspořádaný dojem v místnosti. Kancelářské skříně se, podobně jako skříně do domácností, vyrábějí především z velmi užívaných a pohledově přívětivých materiálů.

Tradiční nábytkářské dřevo dnes převážně nahrazují kvalitní lamino desky na bázi dřevěných štěpek, opatřené dýhami v různých designech tak, aby se hodily do příslušného interiéru. Nejčastěji se volí v barevných odstínech bílé, břízové či antracitové do modernějších, minimalistických obchodních či kancelářských prostor. V jiných případech se i pro vybavení kanceláří volí dřevěné dýhy, které navozují domáčtější či útulnější atmosféru.

Jejich využití je různorodé, ale budou se především hodit na skladování dokumentů, šanonů či dalších materiálů do archivů či projekčních kanceláří. Výhodou skříní s dvířky je právě zmiňovaný uspořádaný vzhled a také možnost zabezpečení pomocí zámku. Alternativou pro uchovávání dokumentů ve skříních jsou pochopitelně šuplíkové systémy používané v podobě pojízdných či fixních kartoték nebo kontejnerů.

Pro industriálnější prostory a vybavení dílen či jiných provozoven se budou spíše hodit skříně vyrobené z ocelového plechu, opatřené případně bezpečnostními zámky a dalšími nezbytnými prvky jako odvětrávací mřížkou či různými specifickými policemi a vnitřními doplňky podle účelu a použití. Jedná-li se například o ukládání nářadí či drobných součástek, neobejdou se takové úložné skříně bez různých háčků, specifických polic či doplňkových boxů.

Regály či police

V kancelářích, obchodech či výrobních a dalších skladech obvykle potřebujeme skladovat předměty a zboží, které nevyžadují nutnost uzamčení. Naopak v případech obchodních regálů je žádoucí například zboží vystavit. Regály na potraviny pro obchodní či hotelové provozy každopádně budou nutně muset odpovídat hygienickým podmínkám.

V kancelářích nebo archivech se zaměstnanci naopak rychle potřebují dostat k požadovaným dokumentům, schraňovaných pouze například v šanonech. K tomu postačí otevřené police nebo knihovny, které mohou materiálem či designem odpovídat interiéru toho kterého kancelářského prostoru.

Obrovské skladové regály či regálové systémy slouží většinou k uskladnění či obstarávání paletového zboží a časté manipulaci s ním. Z těchto důvodů se většinou volí otevřené, kvalitní a bytelné regály. Ve valné většině kovové, nastavitelné a snadno smontovatelné, které budou variabilně vyhovovat různým prostředím.

Kovové a bezpečností skříně a úložné prostory

Jiná situace je, když je nutné uchovávat dokumenty, předměty či zboží, které vyžadují zvláštní zabezpečení. Podle stupně bezpečnostních požadavků se pak nabízí plechové skříně či boxy opatřené různými typy opláštění a bezpečnostních zámků či prvků. Takové úložné skříně mohou být používány na citlivější dokumenty, ale především například na skladování léků nebo chemikálií.

Pro komplexnější a bezpečnostní úschovu materiálů, dokumentů či předmětů se samozřejmě doporučují bezpečností skříně s digitálními zámky a dále pak trezory či sejfy. Ty poskytují zabezpečení odstupňované dle konkrétního účelu a odpovídající evropským normám. Konstrukce trezorů a sejfů se řídí jasnými pravidly a požadavky na bezpečnost, v mnoha případech se jedná též o ohnivzdorné modely.

Zcela zvláštní charakter mají bezpečnostní skříně na datová média nebo police, šuplíky či boxy na úschovu mobilních telefonů.

Skladování netypických předmětů vyžaduje netypické úložné možnosti

V některých případech se setkáváme s uskladněním zboží atypických rozměrů nebo ne zcela běžné předměty k uložení. Například ve skladech hobbymarketů se velice často vyskytují speciální regály vytvořené k ukládání dlouhého nebo deskového materiálu. Jedná se například o trubky, prkna nebo popřípadě koberce. K jejich vystavení je třeba příslušná specifická konstrukce kovových regálů nebo úložných polic.

Podobně je tomu v případech zařizování autodílen či skladů materiálů v automobilovém průmyslu. Zde se myslí zejména specifické úložné regály na pneumatiky.

A v poslední řadě je třeba zmínit skladovaní některých materiálů v sudech a kontejnerech, které je dalším takovým příkladem uchovávání ve specifických podmínkách. Ty také většinou vyžadují řadu příslušenství pro bezpečný transport a manipulaci.

Autor: InHaus.cz