Náčiní na zpracování potravin pomáhá s vařením a dává kuchyni styl
Navařit a napéct se dá i s minimem kuchyňských pomůcek, ale na rovinu, bavilo by vás to? Mnohdy nás právě nové a velice praktické náčiní na zpracování potravin motivuje k tomu, abychom se vůbec do kulinářských experimentů pouštěli.
Doba opět přeje jídlu a vaření z prvopotravin. Ustupuje se od polotovarů přesycených konzervanty a jiným zbytečným balastem. Jenomže tento způsob vaření klade větší důraz na vybavení naší kuchyně různým náčiním na zpracování potravin. Ano, jde to i s minimem těchto pomocníků, avšak chce se vám v kuchyni trávit dlouhé hodiny? Na to nemá nikdo z nás chuť ani náladu. Navíc, když bez náčiní a kuchyňských pomocníků nakonec i tak nedosáhneme dokonalého výsledku.
Náčiní na zpracování potravin zkracuje nás čas v kuchyni
Příprava jídla či pečení bez pořádných pomůcek je zdlouhavá. Vezměte si jen obyčejné čištění brambor a zeleniny. O kolik je rychlejší, když mám různé škrabky a následně pak třeba vhodné kráječe. Zkuste si, jaký je časový rozdíl mezi drcením oříšků kladívkem (nemluvě o nepořádku kolem), a když máte vhodný louskáček. Některé věci bychom bez pomocníků neudělali vůbec. Mlýnky či struhadla skutečně ničím nenahradíme.
Čím více naši kuchyni využíváme, tím více náčiní potřebujeme. Pokud si koupíme dvakrát v roce kilo třešní, odpeckovávač nám chybět nebude. Kdo však má doma zahrádku a v ní tři vzrostlé třešně, pro toho je nezbytností.
Praktické pomůcky, na které jsme si prostě zvykli
Jak si na některé náčiní zvykneme, jen stěží bychom se bez něj obešli. Typickým příkladem jsou lis na citrusy, lis na česnek, také některé cedníky a sítka. Sem tam se pak objeví zajímavé vynálezy, které jako by někdo vymyslel přímo pro naše potřeby. Například okapávač, ve kterém si hravě uděláte vlastní maskarpone, či jeho velice chutnou náhražku, když necháte 24 hodin okapat sladkou smetanu smíchanou s jogurtem. Ano, šlo by to i bez něj, v klasickém cedníku, ale pokud některá firma přijde přesně s takovým náčiním, které vám tuto činnost zjednoduší, určitě se po něm doslova vrhnete.
Velké množství náčiní potřebujeme na pečení
Odměrky, vykrajovátka, formy na pečení (silikonové či plechové), vály a další pomocníci na pečení či dělání cukrovinek – kdo peče, nikdy nemá pocit, že by ještě nějakou nepřikoupil. Dávají styl našemu pečení, zjednodušují jej a dělají dokonalejším. Typickým příkladem může být forma na laskonky. Bez ní nikdy nedosáhneme toho, aby byly jedna jako druhá. A podobné je to s mnoha dalšími dezerty. Obyčejná bábovka může vypadat snad stokrát jinak. Dnes najdeme tak obrovské množství různých forem na bábovku, že se s chutí vracíme i k pečení této téměř okoukané klasiky.
Nebaví vás to v kuchyni? Pořiďte si nové náčiní na zpracování potravin
Mnohdy stačí málo, aby nás to začalo v kuchyni opět bavit. Náčiní na zpracování potravin nám zjednoduší práci a udělá naše kulinářská dílka dokonalejšími. Přestože budeme díky němu v kuchyni trávit kratší dobu, začneme mít zájem o pravý opak. Kuchyň si opět zamilujeme.
Autor: InHaus.cz