Jak vybrat jídelní stůl, který pohostí celou rodinu?
Srdcem mnoha domácností je jídelna, protože právě u stolu se setkávají všichni členové rodiny a vychutnávají si lahodnou večeři, o víkendech i oběd. Pokud se chystáte do rekonstrukce dané místnosti a plánujete vyměnit i současný nábytek za nějaký atraktivnější a modernější, měli byste před jeho výběrem zvážit několik základních bodů.
Jak velký by měl stůl být? Kolik židlí potřebujete? Z jakého materiálu má být celý jídelní set vyrobený? Právě na dané otázky byste si měli odpovědět předtím, než půjdete do obchodu s nábytkem.
Velikost se odvíjí od prostorových možností místnosti
Jako první vezměte v úvahu velikost jídelny jako takové, přičemž stůl by neměl být ani příliš velký, naopak ani zase malý. Jídelní stůl by měl nabízet dostatek prostoru každému strávníkovi. Obecně se doporučuje, aby měl člověk u stolu alespoň 60 centimetrů na délku a 40 centimetrů na šířku, jinak by se mu nesedělo příliš pohodlně.
Co se velikosti týče, z nejširšího hlediska se jídelní stoly rozdělují podle toho, kolik osob k nim může usednout – pro čtyři, šest či osm osob.
Stůl pro čtyři lidi
Jídelní stoly vhodné pro čtyři osoby jsou většinou velké 160 centimetrů na 90 centimetrů. Další dva lidé se vlezou do jednoho a druhého čela stolu, ovšem je nezbytné počítat s tím, že tím se stísní prostor pro ostatní přísedící.
Stůl pro šest lidí
Pro pětičlennou či šestičlennou rodinu se hodí spíše jídelní stoly s rozměrem 190 centimetrů na 90 centimetrů. I v tomto případě můžete posadit ještě další dvě osoby do čela, pokud vás čas od času navštíví nějaký rodinný známý.
Stůl pro šest až osm lidí
Do vskutku velkých jídelen dokonale zapadnou stoly o délce 220 centimetrů a šířce 100 centimetrů. U takového stolu se pohodlně sedí i osmi osobám, aniž by se musely z obou dvou stran nějak mačkat.
Elegantní alternativou jsou kulaté jídelní stoly, které však vyžadují dostatek místa v jídelně, neboť židle jsou po celém jeho obvodu.
Jaké dřevo je na výrobu jídelního stolu nejlepší?
Dřevěný nábytek zapadne do jakéhokoliv stylu interiéru, ať už se jedná o rustikální, nebo nadčasový. Jídelní stoly a židle se vyrábí především z takového dřeva, které je nenáročné na údržbu, zpravidla z dubového dřeva. Vyznačuje se totiž svou vysokou tvrdostí, trvanlivostí a odolností vůči oděru.
Jak se starat o dřevěný jídelní stůl?
Správnou péčí prodloužíte životnost jídelního setu. Ideální volbou jsou voskové oleje odpuzující nečistoty. Určitě se vyvarujte se toho, aby byl stůl vystaven neustálé vlhkosti či přímému teplu, protože potom materiál mění své vlastnosti. Používejte pouze přípravky určené k ošetření dřevěného nábytku, jedině tak se vyhnete nenávratnému poškození. Na to myslete.
Autor: InHaus.cz