Na co se zaměřit při výběru kuchyňského dřezu?
V případě, že jste se rozhodli pro kompletní rekonstrukci kuchyně, budete kromě nové kuchyňské linky řešit také řadu doplňků. Mezi nimi hraje stěžejní úlohu dřez a vodovodní baterie. O jeho tvaru, materiálu a velikosti byste měli mít představu už od začátku, aby ideálně do vzhledu nové kuchyně zapadl.
Jaký bude jeho konstrukční typ?
V prvé řadě je třeba si uvědomit, zda budete dřez využívat každý den k mytí nádobí či si na tuto činnost pořídíte myčku? Podle toho vybíráme typ dřezu – zvolíme samostatný dřez bez odkapávací plochy, dřez s odkapem nebo dřez s vaničkou a odkapem. Poslední jmenovaný je doporučován do kuchyní, kde se hodně vaří a zároveň neustále odmývá nádobí. Vzhledem k prostorovým dispozicím se dále rozhodneme, zda si pořídíme jednodřez, dvojdřez nebo dřez rohový.
Na materiálu záleží
Dalším parametrem, který je třeba brát v potaz při výběru dřezu, je materiál. Ten má totiž vliv nejen na jeho vzhled, nýbrž také na funkčnost, odolnost, údržbu a životnost. V současnosti patří mezi nejpoužívanější materiály nerez a granit. Nerezové dřezy jsou osvědčenou klasikou, neboť mají řadu vynikajících vlastností. Mezi ně patří mimo jiné stálobarevnost, odolnost vůči vodnímu kameni, mechanické námaze a vysokým teplotám. Granitové dřezy patří mezi současnou módní záležitost zejména díky povedenému designu. Vyznačují se podobnými vlastnostmi, jako mají nerez dřezy. Navíc jsou velmi bytelné, odolné vůči nárazu a je téměř nemožné je poškrábat.
Berte ohled i na technické parametry
Před koupí a instalací dřezu je třeba si prostor pro jeho umístění důkladně změřit. Musíte brát v potaz šířku spodní skříňky, aby se do ní vanička dřezu bez potíží vešla. Co se týče hloubky dřezu, ta by měla být min. 18 cm, abyste v něm mohli pohodlně umýt větší nádobí, jako jsou hrnce nebo pánve.
Autor: InHaus.cz