Jaké kuchyňské náčiní potřebují nadšené pekařky a cukrářky?
Hospodyňky, jež propadly pečení, mají mnohdy celou jednu kuchyňskou skříňku vyhrazenou na všechno možné kuchyňské náčiní, které ke svým výtvorům potřebují. Bez správných formiček, vykrajovátek a dalších pomůcek totiž mistrovská díla nevytvoříte.
Spousta pomůcek na pečení je jednoúčelových. Například taková formička na donuty se prostě nedá použít na nic jiného než na pečení donutů. My se spolu ale podíváme na takové kuchyňské vybavení, které má univerzální využití.
Formy a formičky aneb tyhle určitě potřebujete
Základním vybavením každé hospodyňky by měl být nějaký pěkný pekáček. Může být skleněný, nebo keramický, na tom nezáleží. Využít se dá na pečení masa, brambor, zapékání těstovin nebo i na moučníky. Zejména pokud žijete v domácnosti dva, je zbytečné péct na celý velký plech.
Další formičky záleží na tom, co často pečete. Jestli je vaším oblíbeným moučníkem bábovka, budete potřebovat formu na bábovku. Dnes se poměrně běžně pečou i muffiny. Ve výbavě by také neměla chybět jedna dortová forma.
Odměrky šetří čas
Hrnkové recepty jsou parádní, ale je jich minimum. Daleko častěji se množství udává v gramech a v litrech. Na to vám nejlépe poslouží odměrky s několika stupnicemi. Zapomeňte na zdlouhavé vážení, manipulace s odměrkou je rychlejší. Většinou bývají dostatečně vysoké, takže se v nich dají suroviny přímo mixovat ponorným mixérem.
Bez struhadla se neobejdete
Tu je potřeba nastrouhat trochu citronové kůry, tamhle zase čokoládu. Na každou surovinu se hodí jiná hrubost, pořiďte si čtyřhranné či šestihranné struhadlo s několika hrubostmi. Tato struhadla si navíc můžete snadno položit, nemusíte je držet v ruce, takže se snadněji používá. A když už byla řeč o té citronové kůře, nezapomeňte na lisy na citrusy. Citron sice lze vymačkat i v ruce, ovšem díky lisu z něj dostanete maximum, a ještě vám do pokrmu nebudou padat pecky.
Odpeckovávače na ovoce a plody
Do dobrého moučníku patří ovoce. Není však nic horšího než buchta, ve které jsou třešně s peckami! Sice je možné každou třešinku vzít, rozříznout nožem a pecku vyndat, ale odpeckovávače to umí mnohem rychleji. V zimě se místo ovoce často využívají zase ořechy, na ty se vám bude hodit louskáček.
Spoustu úkonů při pečení je možné zvládnout i bez speciálního vybavení. Čokoládu lze nakrájet místo nastrouhat, pecky odstraníte nožem, bábovkové těsto se dá dát na plech. Správné kuchyňské náčiní vám však práci usnadní a výsledek díky němu bude vypadat lépe. Tak do něj neváhejte investovat!
Tip: Pokud chcete vždy vykouzlit ty nejchutnější zákusky, nezapomeňte, že kromě správného vybavení musíte používat také kvalitní suroviny na pečení.
Kam dál:
Autor: InHaus.cz