10 tipů na správné skladování potravin
Kdo má dnes čas chodit denně na nákup, aby bylo doma vždy čerstvé jídlo? V podstatě nikdo, proto se zásobíme různými obaly, v nichž potraviny uchováváme. Mnozí z nás ale dělají spoustu chyb. Častým prohřeškem je uskladňování nesprávného jídla v lednici. Nejprve se ovšem podíváme na pokrmy, kterým chlad svědčí, i zde platí správná pravidla na uskladnění.
Skladování potravin – jak uchovat jídlo v lednici
1. Hotová jídla uskladněte šetrně.
Zbyde vám jídlo od oběda či večeře na druhý den? Kupte si speciální krabičky. Mnoho z nás dává jídlo do zavařovacích sklenic, zbytečně ale zabírají místo. V krabičce se pokrm pěkně rozprostře a lze jej snadněji umístit i do poliček v lednici.
2. Na ovoce a zeleninu vakuové obaly.
Aby ovoce a zelenina neztratily barvu a šťavnatost, pořiďte si vakuové dózy. Ty můžete použít i na hotové jídlo, díky principu odsátí vzduchu se uvnitř nevytvoří taková vlhkost, takže pokrm nebude ředěný rosou.
3. Bylinky a houby patří do papíru.
Nepoužívejte plastové pytlíky na byliny a houby. V plastu se tyto potraviny zapaří a zvlhnou. Jsou totiž náchylnější na plísně, které by se na povrchu začaly tvořit. Lepší jsou proto papírové sáčky nebo opět vakuové dózy.
4. Myslete na zdravý materiál.
O co se jedná? Tzv. zdravé dózy jsou vyrobeny z kvalitního plastu, který nijak neuvolňuje své látky do potravin a neovlivňuje jejich chuť. Tyto dózy se proto hodí pro delší skladování v mrazničce.
5. Musíte na vše vidět.
Kolikrát se vám stalo, že jste v lednici nahmatali smotek čehosi papírového, o jehož obsahu jste ani nevěděli? Zabalené potraviny snadno přehlížíme, pak nám plesniví kdesi vzadu. Když budete mít speciální dózy z průhledného materiálu i na šunku, budete mít přehled, co kde máte. Ideální jsou skleněné dózy.
Skladování potravin – co nepatří do lednice
6. Česnek a banány do lednice nepatří.
Než se pustíme do potravin, které do lednice logicky nedáváme, zaměříme se na ty, které do lednice chybně umísťujeme. Banány a česnek. Banány vlivem vlhkosti rychleji hnědnou, proto déle vydrží při pokojové teplotě. To samé platí o česneku, kterému rovněž nesvědčí chlad, navíc by uměl provonět celý obsah lednice. Do lednice nedáváme ani rajčata. Podívejte se, že ani obchody nemají tyto druhy ovoce a zeleniny v chladu.
7. Špagety patří do dózy.
Kolikrát se vám stalo, že jste ze spíže tahali pytlík se špagetami a ten se vám vysypal na hlavu? Vyměňte neestetický roztřepaný obal za vkusnou skleněnou dózu na těstoviny, kam se vám vejde i více těstovin. Tyto prvky vytváří i vkusnou dekoraci.
8. Zachovejte aroma kávy, čaje i koření.
Nenechávejte v originálních obalech kávu, čaj i koření. Pořiďte si vkusné dózy na koření, které navíc déle uchovají aroma těchto potravin oproti krabicím a sáčkům, v nichž se prodávají.
9. Chlebník nesmí chybět.
Pečivo uspořádejte do chlebníku, zde i déle vydrží. V papírovém pytlíku sice vypadá ještě pěkně, do druhého dne ale ztvrdne. A plastový pytlík? Jedině schovaný v chlebníku.
10. Sklo, plech, dřevo nebo porcelán?
Vše je o organizaci místa, a také estetice. Pokud máte potraviny mimo lednici či spíž, nenechávejte je povalovat volně v pytlících, komerčních krabicích či lahvích na lince. Chcete to mít v kuchyni hezké, proto vybírejte dózy tak, aby vám ladily do interiéru. Na výběr máte skleněné kousky, dřevěné plechové i porcelán.
Kam dál: Velký výběr krabiček a dóz na potraviny.
Autor: InHaus.cz