Víte, jak by mělo vypadat ideální rozmístění spotřebičů v kuchyni?
Konkrétní uspořádání spotřebičů se může lišit, vždy záleží na ergonomii a prostorových možnostech dané kuchyně. Jsou ale obecné standardy, kterých je dobré se při vymyšlení varného centra ve vaši kuchyni držet. Varné centrum zahrnuje varnou desku, troubu a odsavač par. Oproti minulým letům se změnila jedna zásadní věc. Spotřebičů přibývá, dávají se do vestavby a trouba se oddělila od varné desky. Využívají se rovněž inteligentní spotřebiče, které vám ušetří čas a jsou designovým doplňkem každé kuchyně. Vaše kuchyň se tak stane místem, kde bude radost připravovat každé jídlo.
Varné centrum může být součástí kuchyňské linky nebo odděleného varného ostrůvku. Ergonomická pravidla vztahující se k bezpečnému a zdravému pohybu při vaření doporučují, abyste se v rámci trojúhelníku dřez, varné centrum a pracovní plocha nepřesunovali dále než 6 m. V okolí varného centra je dobré mít dostatek místa pro odkládání hrnců a pánví, plechů. Co se týká konkrétně spotřebičů, tak v současnosti se nejvíce využívají vestavné typy. Vytváří tak elegantní design kuchyně a přináší praktičnost, pohodlí při vaření, vyšší bezpečnost a vysokou užitnou hodnotu. Varné centrum se neumisťuje do rohu místnosti, tím by k němu byl horší přístup.
Tipy pro umístění jednotlivých spotřebičů:
1. Chladnička by neměla stát v blízkosti spotřebičů vyzařujících teplo. Vhodné je vybrat takovou, která vám usnadní skladování potravin a netvoří se v ní námraza.
2. Vestavné trouby instalujeme ideálně ve výšce očí (nad 80 cm) nebo nad sebe tak, že vyšší spotřebič je vespod. Může být ale i pod pracovní plochou, pokud nám to prostor nedovolí. Vyšší umístění zajistí, že manipulace s horkým nádobím bude jednodušší. Na pečené pokrmy také lépe uvidíte. Vedle vestavné trouby by také měl být k dispozici prostor na odkládání. U trouby byste měli volit takovou, která se snadno čistí a je multifunkční.
Pokud počítáte i s mikrovlnnou troubou, ta by měla být umístěna nad troubou se kterou by měla být v jednotném stylu.
3. Varné desky jsou v kuchyňské lince často umístěny samostatně, obvykle vpravo od ní by opět měly být volné přípravné plochy. Na výběr máte z několika druhů desek. V současné době jsou oblíbené indukční varné desky. Indukce totiž sama o sobě nehřeje, teplo vzniká pouze v prostoru dotyku hrnce s varnou deskou a ohřívá se jen dno a vnitřek nádoby. Tím se minimalizují ztráty energie a zvyšuje se účinnost.
4. Na varnou desku úzce navazuje digestoř. Výběr té správné digestoře udělá mnoho. Nedostatečné odvádění pachů a par při vaření může způsobit mnoho problémů. Nezanedbatelný je také estetický dojem, protože některé odsavače v kuchyni představují doslova designový šperk. Pro optimální odtah par a zamezení úrazu hlavy při vaření je dobré umístit digestoř nad varnou desku ve výšce 65 až 90 cm. Záleží, jak moc velkým prostorem disponujete, ale nejlepší volbou je komínová digestoř.
5. Myčka by měla být umístěna v těsné blízkosti dřezu. Tak aby byla zajištěna správná ergonomie. Na trhu najdete mnoho druhů myček, které se liší tím, co umí. Vyhledávejte úspornou energetickou třídou A+++. Některé myčky umí po ukončení programu automaticky pootevřít dvířka, tak aby mohla odejít zbytková pára. Vzduch tímto přirozeně proudí do myčky a umyté nádobí všech tvarů i materiálů vám díky tomu perfektně uschne.
zdroj: BIG FISH & CO., s.r.o.
Kam dál:
Autor: InHaus.cz