Rodinný dům ve tvaru L je plný slunce

Projekt novostavby rodinného domu byl realizován v městské části Útěchov v Brně. Je navržen pro rodinu s dětmi a stojí na parcele nepravidelného tvaru a na mírně svažitém pozemku je situován tak, aby zajišťoval dostatek soukromí, ponechal volnou co největší plochu zahrady a zároveň umožňoval atraktivní výhled z jídelny směrem do zalesněného údolí.

Dům ve tvaru L je díky konfiguraci terénu do ulice dvoupodlažní a směrem do zahrady jednopodlažní.

Přízemní část je zastřešená plochou střechou, která kryje ložnice před přímým jižním sluncem. Pohledově uzavřený dvůr je dotvořen opěrnou zídkou, která je souběžná s ložnicemi a vytváří intimní část zahrady s terasami a posezením.
Na západní straně pozemku byl navržen venkovní bazén s dřevěnými terasami a pergolou s venkovním krbem.
Dům je navržen v bílé barvě, v kombinaci se dřevem, které v interiéru vytváří prosvětlené, otevřené prostory.

Vnější slupka domu, která je na očích kolemjdoucím je strohá a spíše uzavřená vyjma čtvercového okna jídelny.

Naopak směrem na jih, do zahrady, se dům široce otevírá celoplošným prosklením. Tak je také zajištěno maximální jímání sluneční energie v souladu s nízkoenergetickou koncepcí.

Velká okna umocňují soulad s přírodou.

Moderní kuchyň

Bílá kuchyňská linka působí čistě a elegantně.

Součástí koupelny je sauna.

Autor: Adam Rujbr Architects
Lokalita: Brno

Datum realizace: 2012-08-01