Mini byt v Brně

Mini byt v Brně vznikl jako unikátní projekt naší kanceláře Adam Rujbr Architects. Pro rekonstrukci byly vybrány prostory o rozloze 21 m2 dříve využívané jako prádelna v pavlačovém domě v centru Brna. Prádelna se nacházela v podkroví čtyřpatrového domu, byla dlouhodobě nevyužívaná a chátrala. Celý prostor osvětlovalo jedno malé železné okénko a do prostoru mohutně zatékalo střechou, což bylo patrno jak na plísní pokrytých stěnách, tak i na kalužích na podlaze. Prádelna měla zaslepený vývod kanalizace, vody a pouze jeden kabel elektro. Z původních prostor byly zachovány stávající klenby a výrazný architektonický prvek vytvořený osekáním a očištěním stávající cihelné stěny.


Multifunkčnost v malém prostoru
Projekt mini bytu je netradiční především rozlohou rekonstruovaných prostor. Naši architekti pod vedením Adama Rujbra museli vyřešit otázku, jak na 21 m2 vybudovat plně funkční byt. Vybavení bytu bylo proto voleno s ohledem na jeho multifunkčnost. Stolek má málo typickou výškově stavitelnou podnož, která funguje ve spodní poloze jako konferenční stolek a ve vrchní jako stolek jídelní. Tomuto lze přizpůsobit i výškově stavitelná křesílka. Otočením křesílek a vyklopením skryté pracovní desky zpod knihovny rázem vzniknou dvě plnohodnotná pracovní místa. Lednice i pračka jsou ukryté ve skříni v chodbě a to nad sebou.

Moderní technologie
Chloubou mini bytu je také technologické vybavení. Televizor je propojen se sofistikovaným systémem ozvučení. Vytápění je řešeno tepelným čerpadlem vzduch-vzduch. Tato jednotka v zimě prostor vytápí a v létě funguje jako klimatizace. Ohřev vody v elektrickém boileru je možno zapnout či vypnout na dálku prostřednictvím mobilního telefonu. V prostoru předsíně je vytápěná podlaha, která je ovládána termostatem s možností volby programů. Hudbu si lze vychutnat také na WC.

Do Living showroomu se můžete přijít podívat i osobně. Další informace naleznete na webových stránkách tohoto projektu http://www.livingshowroom.cz/living-showroom

Zóny v mini bytu Prostor byl rozdělen do tří zón odpovídajících různým denním činnostem. První zóna je určena pro spánek, práci a odpočinek. Vzhledem k času, který trávíme v této zóně, jí byla věnována největší část bytu. Druhou a třetí zónu představuje zóna pro vaření a osobní hygienu. Funkčnost jednotlivých zón byla podpořena integrovaným osvětlením, které vytváří zajímavou hru světel. Podsvícení je zabudováno v posteli, kuchyňské lince, cihelné stěně a sprchovém koutu.

Kuchyňskou linku jsme záměrně koncipovali tak, aby spíše než kuchyni připomínala komodu se zásuvkami. Pracovní plochu tvoří kalené černé sklo, do něhož je vsazena skleněná varná deska. Deska je v jedné rovině s pracovní plochou a tedy ji nijak neomezuje. Netradiční je také ustoupení části soklu kuchyňské linky a její podsvícení, což lince v tomto poměrně malém prostoru dodává na lehkosti.

Autor: Adam Rujbr Architects
Lokalita: Brno