Troufnete si na domácí kompostování? Není to tak těžké...
Možná už nějakou dobu na své zahrádce pěstujete ovoce a zeleninu, ale třeba teprve se zahradničením začínáte. A přemýšleli jste už o tom, že byste se pustili do domácího kompostování? Když dodržíte několik základních pravidel, není to obtížné, je to praktické a odměnou vám bude kvalitní úroda.
Proč domácí kompost?
Hnojení dodá půdě potřebné živiny, a proto (pokud dodržíte další pravidla a bude vám přát počasí) vám přinese lepší úrodu. Abyste mohli hnojit, nepotřebujete domácí kompost, prodávají se umělá a statková hnojiva. Ovšem mají své nevýhody. Umělá jsou drahá, u statkových bývá problém s jejich uskladněním. Proto tedy je domácí kompostování vhodnou volbou. Krom toho, že budete mít hnojivo zadarmo, budete produkovat méně odpadu a zachováte přirozený koloběh.
O domácím kompostování
Kompostování je proces, při kterém mikroby a drobní půdní živočichové přeměňují organické látky na kompost. K tomu, aby to fungovalo, je nutná dostatečná vlhkost.
Vyrábí se z bioodpadů produkovaných kuchyní a zahrádkou. Mezi ně patří především některé potraviny a zbytky jídel, zbytky zeleniny a ovoce, čaj, kávová sedlina, malé větvičky, tráva, květiny, piliny atd.
Kompostování obvykle probíhá v malém kompostéru. Ty se vyrábí z různých materiálů. Šikovnější zahrádkář si ho může vyrobit sám. Někdo má bioodpad na jedné neohraničené hromadě. V uzavřené nádobě je však proces rychlejší.
Výsledný "produkt" je organický prostředek přispívající ke zlepšení půdy. Obsahuje totiž stabilizované organické látky a důležité živiny.
Uvažujete, že byste se do toho pustili, ale bojíte se, že vám to bude na zahradě zapáchat? Pokud jste neudělali někde chybu, nemělo by.
Na co si dát pozor při domácím kompostování?
Pojďme si dát ještě alespoň několik tipů, na co si dát pozor:
• Dbejte na to, abyste vždy do spodní vrstvy ukládali hrubý a vzdušný materiál, například různé rostliny a malé větvičky. Jsou-li nějaké materiály hodně hrubé, nadrťte je.
• Kompostér umístěte na nějaké odlehlejší místo. Doporučuje se pod stromy. Zároveň ho nezakládejte na úplně nedostupném místě. Budete se o něj muset starat, v suchých dnech i zalévat.
• Nedávejte na kompost maso, sýry či pečivo. Tyto složky se hůře rozkládají a navíc přitahují hlodavce. Vyhněte se také semenům rostlin. Mohla by vám vzklíčit a vyrůst.
• Dejte si pozor na správné míchání kompostu. Je třeba ho míchat až několikrát do měsíce. Kontrolujte současně jeho dostatečnou vlhkost, případně ho zalijte.
• Snažte se mít ideální poměr mezi zeleným a hnědým materiálem. Hnědý obsahuje uhlíkovité složky, zelený dusíkové. Těch uhlíkových by mělo být o něco více.
A co vy? Vytvoříte si pro svou zahrádku vlastní kompost? Pusťte se směle do toho.
Autor: InHaus.cz