Aktuální články

Jaký typ fasády je nejlepší pro váš dům?

Jaký typ fasády je nejlepší pro váš dům?

Osvětlení pro vaši zahradu? Poradíme vám, jak ho správně rozvrhnout

Osvětlení pro vaši zahradu? Poradíme vám, jak ho správně rozvrhnout

Vzduchovody - z čeho se vyrábí a jaké je jejich využití?

Vzduchovody - z čeho se vyrábí a jaké je jejich využití?

Praktické inspirace pro stylové závěsy do obývacího pokoje s velkými okny

Praktické inspirace pro stylové závěsy do obývacího pokoje s velkými okny

Objevte MEGASTROJ.cz - váš parťák se stavbou a rekonstrukcí

Objevte MEGASTROJ.cz - váš parťák se stavbou a rekonstrukcí

Organická hnojiva: Revoluce ve vaší zahradě!

Organická hnojiva: Revoluce ve vaší zahradě!

Jakou venkovní saunu si pořídil známý herec Martin Zounar?

Jakou venkovní saunu si pořídil známý herec Martin Zounar?

Architektura a design moderních dřevostaveb

Architektura a design moderních dřevostaveb

Související články

Drcené dřevo: Udělejte z odpadu poklad vaší zahrady

Drcené dřevo: Udělejte z odpadu poklad vaší zahrady

Jak správně a bezpečně odzimovat zahradu?

Jak správně a bezpečně odzimovat zahradu?

Nevíte si rady s dárkem pro zahrádkáře?

Nevíte si rady s dárkem pro zahrádkáře?

Praktické využití OSB desek a překližek v domácnosti

Praktické využití OSB desek a překližek v domácnosti

Jarní zahrada: jak o ni správně pečovat?

Jarní zahrada: jak o ni správně pečovat?

Proč se koupě automatického zavlažovacího systému vyplatí?

Proč se koupě automatického zavlažovacího systému vyplatí?

Jednoduchý návod jak štípat dříví pomocí štípačky

Jednoduchý návod jak štípat dříví pomocí štípačky

Stylové a pohodlné aneb ochranné brýle nemusí jen chránit

Stylové a pohodlné aneb ochranné brýle nemusí jen chránit

Hnojiva: jaké děláme chyby při jejich použití?

Hnojiva: jaké děláme chyby při jejich použití?

7 rad, jak odzimovat sekačku

7 rad, jak odzimovat sekačku

Související

Velký test křovinořezů Hecht

Tam, kde už klasická zahradní sekačka nestačí, přichází na řadu křovinořez! Ten totiž dokáže srovnat do latě i hustší vegetaci, nezalekne se hůře přístupných míst, náletových porostů a dokonce ani tenších větví. Výkon, hmotnost, elektrika, aku nebo baterie? Možná vám z toho jde hlava kolem, a proto jsme ty nejlepší křovinořezy značky Hecht otestovali za vás.

Staňte se pánem své zahrady!

Ať je jaro nebo zima, křovinořez na své zahradě využijete v každém ročním období. Možná ho znáte také pod názvem zahradní kosa. Manipulace s ním se totiž podobá právě práci s kosou, ale nelekejte se. Sice vám neslíbíme, že se s ním trošku nezapotíte, pár kapek ale rozhodně ušetříte. Na trhu je velké množství křovinořezů a vyznat se v nich může být skutečný oříšek. Pokud hledáte pořádný stroj, který promění zarostlou džungli v oázu klidu, pak jste tady správně. V našem testu jsme srovnali benzínové, elektrické, aku i multifunkční křovinořezy značky Hecht, které vás potěší nejen svou kvalitou, ale i příznivou cenou. Jdeme na to!

Benzín, elektrika, nebo baterie? 

  • Benzínové křovinořezy - jsou nejčastěji využívaným a zároveň i nejvýkonnějším typem. Srdcem benzínových křovinořezu je spalovací motor (2taktový či 4taktový) a hřídel. Obrovskou výhodou při práci s touhle mašinkou je absolutní svoboda pohybu. Nelimituje vás kabel ani kapacita baterie a obstojí i v náročnějších podmínkách. Je ideální pro každodenní práci na zahradě, poradí si s většími plochami, přerostlou trávou i náletovými dřevinami. Nevýhodou může být jeho větší hmotnost, robustní konstrukce, hlučnost a náročnější údržba. 
  • Elektrické křovinořezy - jak je z názvu patrné, ke svému provozu potřebují zdroj elektřiny. Je tedy nutné počítat s tím, že při práci budete limitovaní délkou kabelu nebo prodlužky. Hodí se spíše na menší zahrady a jasně vymezené plochy. Jejich velkou výhodou je však nižší hmotnost, takže se s ním manipuluje daleko snadněji, což ocení zejména ženy. Dalším benefitem je také jejich tichý chod, nulové zplodiny a nižší pořizovací cena.
  • Akumulátorové křovinořezy - oproti benzínovým křovinořezům jsou lehčí, levnější a snadněji se s nimi manipuluje. Neomezuje vás ani délka kabelu tak, jako u elektrických křovinořezů a dostanete se s nimi prakticky kamkoliv. Limitovat vás může omezená doba provozu, která je závislá na výdrži baterie, tu je potřeba pravidelně dobíjet. Doba provozu se pohybuje zhruba od 30 do 60 minut
  • Multifunkční křovinořezy - díky výměnným nástavcům mají na zahradě opravdu široké spektrum využití. V jednom stroji tak získáte křovinořez, motorovou kosu i pomocníka na prořezávání ovocných stromů nebo ke zkrášlení živého plotu. Malou nevýhodou je, že mají o něco těžší hmotnost a díky nástavcům zaberou také více místa. Na trhu se nejčastěji setkáte s akumulátorovými a benzínovými multifunkčními křovinořezy. Benzíňáky jsou obecně výkonnějšími stroji, proto si předem ujasněte pro jaké práce budete tuhle mašinku využívat.

Pořádný výkon, to je oč tu běží!

Pokud jste majitelem svažitého většího pozemku se špatně přístupnými místy a nechcete být limitovaní dosahem šňůry ani pravidelným dobíjením baterie, pak je pro vás benzínový křovinořez to pravé ořechové. V našem testu si nejlépe vedl křovinořez Hecht 152 BTS. Ten potěší především ergonomicky tvarovanými madly, díky kterým se vám s ním bude pohodlně pracovat i ve špatně přístupném terénu.

Objem motoru je 52 cm³ a výkon dosahuje 1,6 kW, což je více než slušné. Kladně hodnotíme i poměrně široký záběr pracovní struny 43 cm, díky kterému bude boj s divokou vegetací snadnější. Obrovskou výhodou je také to, že v balení najdete vše potřebné. Nechybí nůž, strunová hlava ani drobné nářadí, takže je výměna nástrojů a základní údržba sekačky hračka. 

Nevýhodou však může být jeho vyšší hmotnost, která je 7,9 kg, takže se po čase dost pronese. V balení proto najdete také dvouramenný popruh na zavěšení, který se v tomto případě opravdu hodí. Minusem pro vaše sousedy může být i jeho hlučnost. 

Pokud se však poohlížíte po lehčím stroji, s výborným poměrem ceny a výkonu, skvělou alternativou může být strunová sekačka. Z těch se nám nejlépe osvědčil Hecht 126. Díky relativně nízké hmotnosti 4,3 kg, byla práce s ním hračka. I zde platí, že oproti elektrickým vyžínačům má tento 2 taktní benzíňák vyšší výkon 0,6 kW, takže si hravě poradí i s vysokou, hustou trávou. Je ideální pro konečnou úpravu trávy okolo záhonů, stromů a zdí. Pohodlí při práci zaručuje nastavitelná rukojeť a poloautomatické odvíjení struny. V praxi to znamená, že pokud se vám struna během sekání zkrátí, nemusíte práci přerušovat a ručně nastavovat délku struny, což je obrovská výhoda. 

Elektrický parťák do menší zahrady

Další pán na sečení, který se nám osvědčil je elektrický křovinořez HECHT 1445. Jako první jsme se zaměřili na výkon, který činí 1,4 kW. Kvalitní ocelové nožesi tak hravě poradí s hustší trávou a kopřivami a nedělaly mu potíže ani náletové dřeviny. Nože můžete velice jednoduše zaměnit za strunovou hlavu, díky které křovinořez v mžiku proměníte ve výkonný vyžínač. To z něj činí perfektního pomocníka pro sečení trávy kolem zdí, plotů a stromů. Je potřeba mít na paměti, že při práci s elektrickým křovinořezem jste limitováni délkou přívodní šňůry, proto se hodí spíše tehdy, budete-li se pohybovat na jasně vymezeném prostoru.


Obrovskou výhodou je především nastavitelná rukojeť ve tvaru řídítek, což je oproti madlu výrazně pohodlnější. Součástí balení je i ramenní popruh, který ocení především vaše záda a ruce. Stroj je celkově velice dobře vyvážený a jeho hmotnost je krásných 5 kg. Palec nahoru si zaslouží také za poměrně tichý provoz, nenáročnou údržbu a rychlý start. 

 

Kdo nabíjí, ten seče

Akumulátorové křovinořezy se obecně nejlépe hodí tam, kde nepočítáte s jeho denním využíváním. Budou skvělými pomocníky k dosekání trávy na místech, kam se zkrátka nedostanete s běžnou sekačkou.

Naším favoritem se na poli aku křovinořezů se stal HECHT 1440. Pojďme se podívat, jak si tahle mašinka vedla v praxi. Překvapil nás svou nízkou hlučností, za kterou vám budou děkovat i vaši sousedé a za provoz bez emisí i příroda. Má poměrně nízkou hmotnost 5,5 kg, ke které je ale potřeba připočítat i váhu baterii. Ta není součástí balení a je nutné ji společně s nabíječkou dokoupit zvlášť. Přesto se s tímto křovinořezem manipuluje snadno a dostanete s ním prakticky kamkoliv. 

Dalším benefitem, který při práci oceníte, je ramenní popruh. Strunová hlava se záběrem 30 cm si poradí i s přerostlou trávou a 25,4cm záběr nože s klidem přeseká i náletové dřeviny. Nevýhodou akumulátorových křovinořezů obecně je především to, že jste odkázání na výdrž baterie. Naproti tomu ale odpadá pravidelná údržba, výměna olejů a dolévání benzínu.

 

Čtyři stroje v jednom

A konečně přichází na řadu také multifunkční benzínový křovinořez HECHT 1331 4in1. Pokud jste majiteli větší zahrady, kde pěstujete stromy, keře a potřebujete zkrotit i vysokou trávu, tenhle fešák se vám bude hodit. Za málo peněz hodně muziky. Vážně! Díky bohatému příslušenství totiž dokáže posloužit jako křovinořez, vyžínač, polostřih i vyvětvovací pila. Pohodlně s ním zastřihnete živé ploty a nezalekne se ani vysokých stromů. Součástí balení je totiž i prodlužovací tyč, se kterou se dostanete na hůře přístupná místa, jako jsou koruny stromů.

Díky nízké hmotnosti, dvouramennému popruhu a dobrému vyvážení se se strojem poměrně dobře manipuluje. Pohání jej 2 taktní benzínový motor o objemu 32,7 cm3 s výkonem 1,1 kW. Záběr nože je 25,5 cm a záběr strunové hlavy 43 cm, což je opravdu slušné. Pokud tedy hledáte kvalitní stroj za rozumnou cenu, který si poradí i s méně udržovaným pozemkem, je Hecht 1331 4in1 správnou volbou. 

Tip na závěr

Proč jsme si vybrali zahradní techniku Hecht? Jednoduše proto, že se jedná o spolehlivého výrobce zahradní a dílenské techniky, který má nejen výborné renomé, ale nabízí především kvalitní produkty za rozumné ceny.

Zdroj fotografií: Hecht, Jarabák, Shutterstock, Envato

Autor: InHaus.cz