POPIS
Slánka a pepřenka od výrobce Mikasa jsou vyrobeny z odolného porcelánu v tmavě modré barvě. Krásný moderní design. Slánka s pepřenkou jsou vhodné do myčky na nádobí i do mikrovlnné trouby.
SPECIFIKACEBalení obsahuje
1 x slánka
1 x pepřenka
Barva: tmavě modrá
Materiál: porcelán
VÝHODY A NEVÝHODYVyrobeno z kvalitního a odolného porcelánu.
Krásný lesklý design.
Vhodné do myčky na nádobí a do mikrovlnné trouby.
PRAKTICKÉ RADYVhodné do myčky: Ano
Vhodné do mikrovlnné trouby: Ano
KUCHYŇSKÁ SŮLKuchyňská sůl neboli chlorid sodný (NaCl) je chemická sloučenina, která se v přírodě vyskytuje ve formě nerostu halitu (halit = minerál krystalizující v krychlové soustavě), který se označuje jako sůl kamenná. Kuchyňská Sůl důležitá pro životní funkce většiny organismů. Sůl se rozpouští ve vodě. Vyskytuje se v mořské vodě - tzv. mořská sůl. Využití soli je především v potravinářském a chemickém průmyslu. V kuchyni se používá denně při vaření, k ochucování pokrmů a ke konzervaci masa. V chemickém průmyslu se využívá při výrobě jedlé sody, sodíku, chloru, kyseliny chlorovodíkové a dalších sloučenin. Další využití je ve sklářství, při výrobě mýdel a solí do koupele, v papírenském průmyslu nebo při výrobě barev. A také je důležité použití ve zdravotnictví na výrobu fyziologického roztoku (pomáhá při nitrožilním podávání léků).
VLIV SOLI NA zDRAVÍKuchyňská sůl (NaCl) je důležitá pro normální funkci orgánů a tkání. Ionty sodíku a chloru jsou nezbytné spolu s dalšími minerály a stopovými prvky pro udržování rovnováhy tekutin v těle a pro udržován výšky krevního tlaku, což má vliv na správnou funkci srdce, svalů a nervů, ale také pro vstřebávání látek v ledvinách a ve střevech. Chlor je navíc ve formě kyseliny hlavní složkou žaludečních šťáv.
KTERÉ POTRAVINY OBSAHUJÍ NEJVÍC SOLI?Nejvíce soli obsahují průmyslově zpracované potraviny (asi 75 %), 15 % soli se přidává do pokrmů během jejich přípravy a dochucování a jen asi 10 % soli je obsaženo v přírodních surovinách a potravinách. Největším zdrojem soli jsou průmyslově konzervované masné výrobky, uzeniny, výrobky z ryb, potraviny ve slaných nálevech, dresinky do salátů, některé tvrdé a plísňové sýry, instantní polévky, instantní omáčky, kořenící směsi, masové extrakty, slané pochutiny, paštiky a slané pečivo. Glutaman sodný (látka zvýrazňující chuť potravin) se přidává do řady potravinářských výrobků.
Nejméně soli naopak obsahuje čerstvá zelenina, čerstvé ovoce, mléko a mléčné výrobky (jogurty, tvarohové sýry), čerstvé ryby a maso (ne to nakládané, ale připravené doma), těstoviny, rýže, vejce, domácí ovocné šťávy, ale také neslané pečivo a potraviny bez soli nebo se snížený obsahem soli.
Dospělému člověku stačí denní příjem soli asi 2 - 6 g (závisí na množství fyzické aktivity - čím větší aktivita, tím můžete přijmout více soli). Průměrně však spotřebujeme více než 16 g soli za den. Dlouhodobá nadměrná konzumace soli má nepříznivý vliv na kardiovasklulární (srdečně-cévní) systém (následkem může být až infarkt, selhání srdce), poškozuje ledviny a cévy, ničí chuťové buňky (snižuje citlivost na slanou chuť), dochází ke zvyšování krevního tlaku a zadržování vody v organismu.
Vyřadit sůl z jídelníčku úplně je však také zdraví nebezpečné - způsobuje silný pocit žízně, únavu, závratě, křeče svalů nebo až kolaps.
Děti mají omezenou kapacitu ledvin a větší dávky soli by u nich mohly způsobit poškození ledvin. Proto musí být jejich příjem soli přiměřený a vyrovnaný. Doporučená denní dávka soli závisí na věku dítěte. Dítě mladší 6 měsíců nesmí překročit 1 g soli / den, dítě ve věku 7 - 12 měsíců může přijímat denně 1 g soli, 1 - 3leté dítě zvládne 2 g soli denně, 4 - 6leté 3 g, 7 - 10leté 4 g a 11 - 14leté již může přijímat 5 g soli za den.
Při vaření pokrmů pro kojence nesolte vůbec. Starší kojenci mohou dostat v malém množství pečiva, sýrů a dalších potravin s přídavkem soli, nesmí však příliš slané potraviny jako masové konzervy, uzeniny, solené pochutiny, nakládanou zeleninu, slané sýry a pečivo sypané solí.
Zvyšte příjem čerstvého ovoce, zeleniny.
Při vaření solte s mírou a zkuste nahradit sůl bylinkami, česnekem atd.
Používejte kvalitní sůl.
Omezte konzumaci sterilizovaných a konzervovaných potravin, uzenin, sladkých pochutin.
se získává odpařováním z mořské vody, na rozdíl od soli kamenné obsahuje více minerálních látek, sodíku, hořčíku a navíc jód, který je důležitý pro správnou funkci štítné žlázy. má výraznější chuť než mletá sůl a výhodou je, že ji můžete namlít v na takovou hrubost, jako zrovna potřebujete.
Himalájská sůl obsahuje železo, a proto má narůžovělou barvu. Získává se těžením. Je v ní obsaženo hodně minerálů (hořčík, draslík, vápník, fosfor, zinek, sodík, selen, měď, jód). Má jemnější chuť než mořská sůl.
Uzená sůl se udí na dřevě a má intenzivnější chuť, díky tomu se používá zejména při přípravě masa, do omáček atd.
Černá sůl je tzv. lávová sůl, která obsahuje síru a další minerální látky. Má černou barvu a výraznou chuť i vůni připomínající vajíčka. Obsahuje méně sodíku, a tak je ideální při dietách, kde je nutné omezit sůl. Pomáhá při zažívacích a střevních potížích.
Epsomská sůl je nazývána také jako hořká sůl a používá se vnitřně k čistí organismu (jako projímadlo) a zevně jako koupelová sůl - ulevuje od křečí a bolestí, zklidňuje organismus, pomáhá při zadržování vody v organismu, odbourává stres, podporuje dobrou náladu a zlepšuje spánek.
Líbí se vám tento produkt? Skvělé! Přidejte ho do košíku a pokračujte v nákupu.
Nevyhovuje vám? Zkuste se podívat na ostatní produkty značky nebo na dalších značek.