Aktivní filtr
pánvePOPIS
WOK pánev s kulatým dnem využijete na otevřeném ohni. Tento tradiční tvar umožňuje rychlou přípravu pokrmů se zachováním maxima vitamínů a zdraví prospěšných látek. Velkou výhodou je také nepřilnavý povrch, díky kterému vám stačí velmi málo oleje. Tato wok pánev je vyrobena z kvalitního železa, které výborně vede teplo a příprava pokrmů je tedy rychlá a úsporná.
Není vhodná do myčky na nádobí. Vzhledem ke kulatému dnu ji využijete pouze na otevřeném ohni, v domácích podmínkách to není možné.
SPECIFIKACEPrůměr: 38 cm
Materiál: železo
KUŘECÍ STIR-FRYIngredience
80 ml , 60 ml , lžíce cukru, 2 lžíce , 3 kuřecí prsa nakrájená na tenké plátky (každé prso o hmotnosti asi 170 g), 450 g vaječných tenkých čínských nudlí (hokkien, pokud nemáte, můžete použít i rýžové nudle), 60 ml slunečnicového oleje, 2 stroužky česneku (nakrájené na tenké plátky), 2 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru, 2 menší brokolice (rozkrojené na třetiny), cibule (nakrájená na jemno), červená sladká paprika (nakrájená na jemno)
Postup
1. Zamíchejte v míse sójovou omáčku, sladkou chilli omáčku, cukr a rýžový ocet. Přidejte plátky kuřete, řádně promíchejte a nechte marinovat v lednici aspoň 15 minut.
2. Mezitím uvařte nudle podle návodu. Sceďte, dejte stranou a přikryjte, ať zůstanou teplé.
3. rozpalte a rozehřejte na ní 1 a půl lžíce oleje. Jakmile se z pánve začne kouřit, osušte kousky kuřete (marinádu nechte stranou) a rychle opékejte na 2 části, každou zhruba 3 - 4 minuty do zlatova. Opatrně vytřete wok pánev papírovou utěrkou.
4. Do pánve wok dejte zbylou marinádu a přiveďte k varu, nechte 1 minutu bublat a potom dejte marinádu stranou. Opět vytřete pánev kuchyňskou utěrkou.
5. Rozehřejte zbylý olej a rozpalte wok na vysokou teplotu. Rychle osmahněte česnek, zázvor, brokolici, cibuli a sladkou papriku (cca 1 minutu). Vraťte do pánve kuře a marinádu a nechte ještě 2 minuty opékat, aby se vše řádně prohřálo. Servírujte ihned s připravenými nudlemi.
VIETNAMSKÝ KARAMEIZOVANÝ VEPŘOVÝ BŮČEK S RÝŽÍ A MRKVOVÝM SALÁTKEMIngredience
100 g třtinového cukru, 800 g vepřového boku bez kosti (nakrájený na 3cm kousky), 250 ml kokosové vody, 2 stroužky česneku (nasekané na jemno), 2 lžíce , 1/4 lžičky mletého bílého pepře, vařená rýže k podávání
Na mrkvový salátek
1 mrkev (oškrábaná, nakrájená na dlouhé tenké proužky), 60 ml , 1 lžíce cukru, 1/4 lžičky soli, čerstvý koriandr, čerstvá máta, čerstvá chilli paprička (nasekaná na drobno)
Postup
1. Připravte si salátek. Smíchejte mrkev, rýžový ocet, cukr a sůl v misce. Dejte stranou, občas promíchejte. Nechte minimálně 20 minut odležet, aby se rozvinuly všechny chutě.
2. Mezitím nechte na pávi rozpustit cukr s 1 lžící vody. Vařte asi 4 - 5 minut dokud cukr nezkaramelizuje. Pozor, ale abyste ho nevařili příliš dlouhou, byl by jinak hořký.
3. Přidejte do pánve bůček a promíchejte s karamele. Vmíchejte kokosovou vodu a přiveďte k varu. Pak přidejte česnek, rybí omáčku a pepř. Vařte na mírném ohni, dokud se omáčka nezredukuje a maso bude měkké. Bude to trvat zhruba hodinu a půl.
4. Osušte mrkev a promíchejte ji v míse s koriandrem, mátou a chilli. Podávejte ke karamelizovanému bůčku s vařenou rýží.
Zdroj receptů a obrázků k receptům:
PRAKTICKÉ RADYVhodné na sporák: Nelze na běžných vařičích použít, pouze na otevřený oheň.
Vhodné do trouby: NE
Vhodné do myčky: NE
Nepoužívejte při mytí saponáty.
Nenechávejte pánev ve vodě. Pokud se potraviny lepí na pánev, použijte speciální houbu na drahé a jemné povrchy nádobí. Nikdy nemyjte pánev v myčce na nádobí! Pánev může zoxidovat, pokud nejsou respektovány tyto podmínky. Pokud dojde k zoxidování, stačí vydrhnout pánev tvrdým kartáčem a odstranit tak rez.
Při vaření kyselých potravin – rajčata, bílé víno, citron apod. může dojít ke změně zapečení (objeví se povrchu pánve bílé skvrny) . Pokud k tomu dojde, pánev by měla být znovu zapečena.
U elektricky napájených sporáků doporučujeme volič teploty dát na vyšší stupeň a po dosažení požadovaného druhu ohřevu (teploty) snížit na úroveň, kdy se bude jen udržovat zvolená teplota. Průměr dna pánve by se měl rovnat průměru plotýnky.
U plynových sporáků je dobré použít odpovídají průměr hořáků, který může být o něco menší než průměr dna pánve cca o 2 cm a nebo použít rozptylovač plamene.
Vhodné zvolení průměru pánve a průměru plotýnky je mimo jiné výhodné i z energetických důvodů (úspora energie). Vzhledem k velkému množství druhů sporáku se jedná jen o radu ne o přesný návod.
Před prvním použitímOpláchněte pánev velmi horkou vodou. Otřete celou pánev pro odstranění přebytku vosku. Na pánvi zůstane i nadále velmi tenká vrstva vosku, které umožňuje lepší zapečení. Poté opatrně otřete pánev savým papírem.
Příprava vaší pánve - zapečeníNalijte na pánev asi jeden milimetr oleje. Stačí pokrýt dno pánve a ohřát jej, dokud se neobjeví kouř. Poté vylijte olej z pánve a utřete pánev papírovými utěrkami.
Čím více se pánev používá, tím má lepší vlastnosti. Čím tmavší barvu pánev během používání získá, tím jsou lepší přirozené nepřilnavé vlastnosti pánve.
Použití pánveRozehřejte malé množství tuku v pánvi. Jakmile má pánev správnou teplotu, zapečte jídlo 45 sekund po každé straně, poté snižte teplotu pro dokončení vaření.
Nenechávejte jídlo v pánvi po uvaření.
Čištění po použití1) Umyjte pánev houbou ve velmi horké vodě. Vytřete pánev do sucha.
2) Pánev čas od času vyčistěte tak, že na pánev nasypte kuchyňskou sůl a rychle ji zahřejte maximálně po dobu 1 min 30 s. Pak pánev otřete papírovou utěrkou. Sůl pomáhá odstraňovat zbytky a pachy z předchozích na vaření.
3) Otřete pánev papírovou utěrkou namočenou v oleji a uložte ji na suchém místě.
CO DÁL?Líbí se vám tento produkt? Skvělé! Přidejte ho do košíku a pokračujte v nákupu.
Nevyhovuje vám? Zkuste se podívat na dalších značek.