Japonský nůž Santoku z kolekce Fibre Karbon 1 od výrobce De Buyer má robustní a odolnou čepel o délce 19 cm. Čepel je vysoká a opatřena speciálními prohlubněmi, které brání ulpívání krájených ingrediencí na noži. Nůž Santoku má univerzální využití - ideální na krájení, sekání, drcení. Je vhodný na zeleninu, maso, ryby i bylinky. V asijské kuchyni se používá zejména na krájení zeleniny na tenké nudličky a krájení masa na malé kousky pro rychlou přípravu v .
Čepel nože je vyrobena z jednoho kusu nerezové oceli X50CrMoV15 (speciální nožířská ocel). Rukojeť z uhlíkových vláken je protiskluzová, lehká a pevná, a tak přináší pohodlný, bezpečný a přirozený úchop. Doporučujeme pouze šetrné ruční mytí a pravidelnou údržbu pomocí . Pro bezpečné uložení nože je ideální .
Expedujeme do dvou pracovních dní od objednání.
SPECIFIKACEDélka nože: 33,5 cm
Délka čepele: 19 cm
Hmotnost: 600 g
Materiál: speciální nožířská nocel, uhlíková vlákna (rukojeť)
Barva: stříbrná, černá (rukojeť)
VÝHODY A NEVÝHODYNůž Santoku má univerzální využití, speciální povrch čepele brání ulpívání krájených ingrediencí.
Japonský nůž má čepel vyrobenou z 1 kusu speciální nožířské nerezové oceli.
Čepel je robustní a velmi odolná.
Protiskluzová, lehká a pevná rukojeť přináší bezpečný, pohodný a přirozený úchop.
PRAKTICKÉ RADYVhodné do myčky: NE
Nůž myjte vždy pouze ve studené vodě, zajistíte tak jeho dlouhodobější ostrost.
ROZDÍL MEZI OCÍLKOU, BROUSKEM NA NOŽE A BRUSNÝM KAMENEMOcílku na nože použijete při pravidelné údržbě - klidně před každým použitím nože. Brousek na nože nebo brusný kámen však jen jednou za čas pro obnovení původní ostrosti nože, tedy když už je nůž opravdu tupý.
OCÍLKA NA NOŽEOcílka na nože slouží pro pravidelnou údržbu nožů. Pomocí ocílky na nože snadno a rychle obnovíte původní ostrost vašich nožů. Ocílku používejte k udržování ostří. Na již tupém noži není snadné ocílkou ostří vytvořit - v tomto případě zvolte brousek na nože nebo brusný kámen. Ocílka má rukojeť a brusná část může mít jemnější nebo hrubší povrch. Ocílka není praktická pro údržbu příliš velkých nožů.
Brusná část ocílky může být vyrobena z různých materiálů - diamantová, keramická, ze speciální nožířské oceli atd. Délku brusné části volte podle délek ostří nožů, které budete ocílkou brousit. Máme pro vás ocílky s brusnou částí od 20 cm, až po 31,5 cm - speciální řeznická ocílka pro broušení velkých nožů.
Broušení nože ocílkou
Ocílku držte svisle v jedné ruce a nůž ve druhé ruce (nakloněný zhruba 20 ° k povrchu ocílky). Nejlepší je mít oporu (např. stůl a ocílku podložit utěrkou, aby neklouzala), abyste udrželi stejný úhel po celé čepeli a ostření bylo přesné. Práce s ocílkou vyžaduje cvik, aby na ostří nevznikaly nežádoucí zuby. Nožem táhněte od paty ke špičce proti ostří a zopakujte totéž z druhé strany čepele (z každé strany 20 x). Snažte se držet stále stejný úhel, který svírá nůž s ocílkou a příliš netlačte.
BROUSEK NA NOŽEBrousek na nože slouží pro obnovení původní ostrosti nože. Na rozdíl od ocílky na nože si poradí i již s tupým nožem. Brousek na nože obsahuje brusné kotouče z různých materiálů, kterými nůž protahujete. Broušení nožů pomocí brousku je tak velmi snadné a rychlé. Stačí párkrát projet ostřím nože po celé délce brusnými kotouči a máte opět nůž perfektně ostrý. Brousek stačí použít jednou za měsíc nebo v případě, že už je nůž tupý. Pro pravidelnou údržbu před krájením pak postačí ocílka na nože.
BRUSNÝ KÁMENBrusný kámen na nože má povrch s určitou hrubostí. Existuje i brusný kámen dvouzrnný s jedno stranou hrubou a druhou stranou jemnou. Brusný kámen se používá na obnovu původní ostrosti nožů - jako brousek na nože. Brusný kámen se musí před použitím navlhčit a ostří nožů k němu musíte položit ve správném úhlu (zhruba 12 - 15 °).
Broušení nože brusným kamenem
Ostří nože položte na jeden konec kamene a rovnoměrně nožem táhněte mírně doprava proti ostří. Nůž otočte a táhněte stejným způsobem ale opačným směrem. Přejeďte vždy po celé délce ostří. Dejte však pozor, abyste nezavadili ostřím o hranu brusného kamene. Táhněte nožem, jako kdybyste chtěli nožem z brousku odříznout tenký plátek. Na nůž příliš netlačte. Nejprve bruste na hrubším povrchu a pak až na jemnějším, kde ostří vyhladíte a odstraníte otřepy.
ZRNITOST BRUSNÉHO KAMENEZrnitost brusného kamene volte podle použití nože. Ostří vybroušené na brusném kamenu s větší hrubostí je ideální pro krájení měkkých a vláknitých ingrediencí jako je zelenina nebo maso. Na jemnějších brusných kamenech (s menší hrubostí) získáte hladkého ostří, které je vhodné při řezání spíše tlakem než tahem např. při sekání nebo stahování kůže. Vzniklé ostří závisí na hrubosti (zrnitosti) brusného kamene a úhlu, pod kterým nůž brousíte.
Zrnitost (hrubost) brusného kamene se udává číslem, které odpovídá počtu ok síta na jeden palec (25,4 mm), kterým ještě brusivo při prosívání propadne. Tedy čím větší číslo, tím hustší síto, a tím jemnější brusivo. Mezinárodní normy FEPA ( Federace evropských výrobců brusných pomůcek) udává zrnitost viz tabulka:
Zrnitost podle FEPA
Slovní název
7, 8, 10, 12
hrubá
14, 16, 20, 22, 24, 30
hrubá
36, 40, 46, 54, 60
střední
70, 80, 90, 100, 120
jemná
150, 180, 220, 240
velmi jemná
280, 320, 400, 500, 600
zvlášť jemná
800, 1000, 1200
extra jemná
Zdroj:
RECEPT NA LETNÍ ZÁVITKYIngredience
2 balení (min. 20 ks), 1 balení , 1 ledový salát, 1 svazek jarní cibulky, 400 g kuřecích prsou, 2 karotky, 1 kedlubna, 1 balení sójových klíčků, salátová okurka, kousek zázvoru, chilli paprička, , limetka, , koriandr, máta, sůl
Postup
1. Maso dejte vařit se zázvorem a ochuťte rybí omáčkou, poté po uvaření sceďte a nechte vychladnout.
2. Nudle dejte vařit zhruba na 2 – 3 minuty.
3. Uvařené nudle slijte a nechte je namočené ve studené vodě.
4. Zeleninu nakrájejte na jemné nudličky a lehce osolte, aby pustila trochu vody.
5. Maso nasekejte na jemné kousky, nudle sceďte a promíchejte s masem, ochuťte rybí omáčkou, koriandrem, limetkovou šťávou a chilli papričkou. Přidat můžete i sójovou omáčku.
6. Rýžový papír namočte na pár vteřin do vlažné vody a dejte na desku.
7. Na dolní část dejte ochucené nudle a zeleninu, okraje přehněte dovnitř a rolujte.
8. Závitky nechte chvíli zaschnout a poté podávejte se sladkou chilli omáčkou do které nasekejte pár lístků máty.
Vhodné do myčky: Ano
CO DÁL?Líbí se vám tento produkt? Skvělé! Přidejte ho do košíku a pokračujte v nákupu.
Nevyhovuje vám? Zkuste se podívat na ostatní produkty značky nebo na dalších značek.