Vila Průhonice rozšířila řady oceněných projektů architektonické kanceláře Jestico + Whiles

Vila v Průhonicích vyvrací myšlenku, že v České republice se nestaví moderní a architektonicky zajímavé budovy. Elegantní vila v duchu čistých linií a efektivního spojení prostoru s přírodou na cca 430 m2 dokazuje pravý opak.

Architekti Radek Teichman a Pavel Machar z pražské kanceláře architektonické společnosti Jestico + Whiles stojí za návrhem dvoupodlažního domu, jehož vstupní fasáda je charakteristická výraznými liniemi prosklených ploch, balkonu a přesahu střechy. Projekt v letošním roce získal hned dvě ocenění odborné veřejnosti, a to Čestné uznání v soutěži Grand Prix Architektů 2015 v kategorii Rodinný dům a Fasáda roku 2015 v kategorii Novostavba rodinného domu.

„Společnost Jestico + Whiles se díky mnohaletým zkušenostem z realizace projektů po celém světě stala lídrem v oblasti udržitelného designu. Při navrhování projektů klademe velký důraz na ekologická řešení, při kterých využíváme ty nejmodernější technologie. Významnou roli v naší práci hraje nejenom naše osobní přesvědčení, ale také komplexní přístup k architektuře – od koncepčních řešení až po architektonicky zajímavé detaily. To, že jdeme správným směrem, mimo jiné dokazují četná ocenění našich projektů. Nejsou naší prioritou, ale vážíme si jich jako potvrzení smysluplnosti naší práce,“ říká Sean Clifton, ředitel pražské kanceláře společnosti Jestico + Whiles.  

Architektonická kancelář Jestico + Whiles navrhla minimalistickou vilu pro soukromého investora na pozemku se stávajícím domem v zastavěné části Průhonic. „Původní záměr klienta bylo dům z počátku 90. let přestavět, ale během přípravy konceptu jsme od této myšlenky upustili. Díky tomu se nám podařilo vytvořit rodinný dům, který je v nejvyšší možné míře propojen s okolní zelení a dosahuje vysoké úrovně vnitřního komfortu a energetické účinnosti,“ uvedl Radek Teichman, architekt pražské kanceláře společnosti Jestico + Whiles.

Dvoupodlažní dům s pěti ložnicemi je charakteristický vstupní fasádou s výraznými liniemi prosklených ploch, které umožňují přístup slunečnímu světlu do vnitřních prostor. Kromě toho použitím bezrámového zasklení a velkých posuvných portálů v přízemí bylo zajištěno maximální propojení se zahradou a terasou, která obklopuje dům v celé jeho délce. Letnímu přehřívání zamezují přesahy jednotlivých pater i střechy, které zároveň umocňují horizontální působení celého domu. 

Hlavní vstup do domu je zvýrazněn světlými kvádry, ve kterých je integrována venkovní kuchyně a sklad zahradního nábytku. Prostorná hala s vestavěnými skříněmi po stranách prochází celým domem a je ukončena průhledem na severní část zahrady. Dispozice přízemí je velkorysá, důraz byl kladen na volný prostor a množství přirozeného světla. Jídelní stůl je vysunut do proskleného výklenku, výjimečnou světelnou atmosféru mu dodává stropní světlík, který je v přesahu střechy zvýrazněn otvorem s betonovými žebry. Část domu určená pro hosty obsahuje prostornou hernu a samostatný pokoj s koupelnou. Schodišťová hala minimalistického rázu propojuje obě nadzemní podlaží se suterénem, kde se skrývají místnosti pro relaxaci a také technologické jádro domu. Suterén se otevírá do soukromého anglického dvorku, který slouží k odpočinku po saunování. Horní patro je rozděleno na dvě nezávislé zóny. Hlavní ložnice má přidruženou šatnu, koupelnu a pracovnu, v zóně pro děti se nacházejí tři pokoje se společnou šatnou a dvěma koupelnami. Návrh interiéru vznikal v souběhu s projektem domu a byl pečlivě propracován v úzké spolupráci s klientem. Výsledkem je kombinace materiálů vysokého standardu. 

Vila je vybavena inteligentním systémem elektroinstalace, který umožňuje kompletní ovládání domu, jak z mobilních zařízení, tak stacionárních dotykových panelů rozmístěných po domě. Majiteli umožňuje pohodlnou kontrolu nad osvětlením, zastíněním, ovládáním audia & videa, vytápěním a zabezpečením domu.

Zahrada byla navržena ve spolupráci se zahradní architektkou a je rozdělena do funkčních zón. Terasu lemuje dekorativní vodní plocha, rozmístění a tvary záhonů vychází z racionální architektury domu. Střecha garáže je osázena extenzivní zelení a stává se součástí zahrady při pohledech z horního patra.

zdroj: Crest Communications

Autor: InHaus.cz



Nabídka a registrace pro

Výrobci a obchody
Řemeslníci
Architekti a designeři
E-shopy, affiliate, ppc
Podmínky
Přidat firmu

O nás

Kontakt
Odkazy
Všeobecné podmínky
Partnerská spolupráce (affiliate)
RSS